Večer dalmatinske beside – večeras u Bibinju

Objavljeno: 22.7.2016. u 13:57
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Večeras, s početkom u 21 sat, ispred crkve Sv. Roka u Bibinjama održat će se kulturna manifestacija pod nazivom “Večer dalmatinske beside”. Želja organizatora je očuvanje tradicije i dalmatinskog dijalekta, te da pjesnici koji vrijedno pišu na lokalnim idiomima dobiju prostor za sve to pokazati. Neka baš oni budu barem na jednu večer u centru pozornosti, kao što klape budu na već tradicionalnom ˝Raspivanom Bibinju˝. Želja je da se tu večer čuju riječi koje su se nekada upotrebljavale u svakodnevnoj komunikaciji u svim dalmatinskim mjestima i da se koliko-toliko pridonese očuvanju mjesnog jezičnog sustava koji je u posljednjem desetljeću ozbiljno ugrožen. Sva narječja i mjesni govor, pa i naš bibinjski idiom, sastavni su dijelovi hrvatskog jezika pa svakako siromašenje mjesnog govora znači siromašenje našeg hrvatskog jezika uopće.

Osim poznatog bibinjskog pjesnika Ante Sikirića, publici će se predstaviti i pjesnici Marin Fuzul, Samantha Pedišić, Ante Tičić, Tomislav Meštrić, Anka Birkić i Silvija Budan.

U glazbenom dijelu programa nastupit će klape Garoful i Timbar, te Kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić, inače najstariji KUD zadarske županije koji će nam ispričati jednu anegdotu na izvornom bibinjskom govoru.

˝Poznato je da Bibinjci imaju uvo za dobru pismu i `ko prođe u Bibinjan proći će svugdi˝ – rekao je Ante Sikirić. Baš zato dođite u Bibinje ispred crkve sv. Roka i uživajte u dalmatinskoj beside!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program