SUKOB DVIJU SLOBODA Charlie Hebdo opalio po papi Franji, on nije ostao dužan

Objavljeno: 16.1.2015. u 15:13
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Iako su nakon terorističkog pohoda u Francuskoj u čast ubijenih zvonila zvona poznate pariške crkve Notre Dame te je papa Franjo bez rezerve osudio svirepi napad, čini se da uredništvo satiričnog časopisa ne prima sućut od svakoga. Jučer je pak i Papa zaoštrio izjave oko ‘slobode govora i pisanja’ u kontekstu uvrede vjerskih osjećaja jer su i Katolička crkva te njezin poglavar često bili na tapeti karikaturista ovog časopisa čiji urednik u najnovijem broju šalje jasnu poruku papi Franji

U uvodniku posljednjeg broja Charlie Hebdoa čija se naklada penje na nekoliko milijuna primjeraka, urednik Gérard Biard poslao je poruku papi Franji koji je nakon terorističkog napada bio izjavio da je i on Charlie.

‘Imam poruku za papu koji je također izjavio da je Charlie. Zvona crkve Notre Dame prihvaćamo samo ako njima zvone pripadnice Femena’, stoji u najnovijem uvodniku.

Aktivistice feminističkog pokreta Femen koje s ispisanim parolama na golom poprsju upadaju u crkve i na vjerske događaje, nekoliko su puta svoje akcije imale uprave ispred i unutar crkve Notre Dame u Parizu.

Dok se cijeli svijet bavi novom karikaturom na naslovnici koja prikazuje proroka Muhameda sa suzom u oku i natpisom ‘Sve je oprošteno’, malo tko se osvrnuo na Biardovu poruku Papi. On je također poručio da svi koji su prihvatili slogan ‘Ja sam Charlie’ moraju znati da je to isto kao da su prihvatili slogan ‘Ja sam sekularist’.

Papa je pak u četvrtak na letu iz Šri Lanke u Manilu novinarima rekao da svatko ‘ne samo da ima slobodu govora nego ima pravo i obavezu izreći ono što misli za javno dobro…’ ‘Imamo pravo na tu slobodu, bez vrijeđanja’, kazao je.

Kako bi ilustrirao što misli, zamahnuo je glumeći udarac u smjeru svojeg suradnika i rekao da se ‘ne smije reagirati nasilno, no ako netko opsuje njegovu majku da može očekivati udarac’. ‘Ne možete religiju drugih pretvarati u igračku… U slobodi govora postoje ograničenja’, poručio je Papa.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

8 komentara za “SUKOB DVIJU SLOBODA Charlie Hebdo opalio po papi Franji, on nije ostao dužan”

 1. Sloboda govora nije vrijeđanje drugih, njihovih uvjerenja i načina života.
  Charlie Hebdo nije izvukao pouke iz tragičnog događaja za koji nema opravdanja.
  Ali svijet je takav kakav je. Nažalost biti će još sličnih događanja.
  Zašto svojom ne promišljenošću, zaslijepljenošću vlastitim uvjerenjem, misleći da je to jedina ispravna ideologija dovoditi u opasnost živote mnogih a možda i više od toga.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Nisam rekao da znam nego izražavam svoje mišljenje i javno ga iznosim u im slobode izražavanja.
  Valjda imam pravo na to?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. …nije to misljenje nego kritika misljenja,misljenje je ideja,a ti kritikujes ideju ,a ne iznosis nista konkretno,daj ideju kontra ideje,lako je mlatiti tudjom “idejom”po draci…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Bravo papa Franjo. Dosta mi je tog Charlie Hebdoa. Grade popularnost na vrijeđanju tuđih vjerskih osjećaja, a onda stradaju nevini. Tih karikaturista koji su ubijeni nije mi uopće žao.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 5. …60000 prije atentata;4000000 poslije, za sada,bravo…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 6. ask… tvoja zadnja recenica o tebi sve govori …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program