Uvode reda? Hitna, vatrogasci, GSS morat će plaćati cestarinu

Objavljeno: 26.10.2014. u 21:19
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Autocesta (Foto: Ivan Katalinić)

HAC i Autocesta Rijeka – Zagreb uvode naplatu za policiju, Hitnu, vatrogasce i GSS ako nisu na intervencijama. Kažu: ‘Dosta je da namještaj prevoze pod rotirkama’

Šokirao sam se kad sam vidio dopis da će nam od 28. listopada naplaćivati cestarinu u slučaju intervencije HGSS-a. To će biti golemi udarac jer će cestarina pojesti i do deset posto našega godišnjeg proračuna.

Rekao je to pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić koji kaže da na godinu njihova služba iz državnog proračuna primi sedam milijuna kuna, što će jednostavno vratiti državi kroz cestarine. A na godinu imaju i do 1200 intervencija spašavanja. Neočekivana odluka ne odnosi se samo na njih, nego i na Hitnu pomoć, vatrogasce te policiju. Svi će oni od sada plaćati vožnju autocestom.

To su potvrdili i u HAC-u

- Cestarina za korištenje autocesta i objekata kojima upravlja HAC i Autocesta Rijeka – Zagreb naplaćivat će se vozilima s pravom prednosti prolaska (pod rotirkama) od 28. listopada od 6 sati – odgovorili su iz HAC-a. Isto su potvrdili i iz Ministarstva prometa te su dodatno pojasnili da se cestarina neće naplaćivati kad te iste službe idu na hitne intervencije.

- Ako se u kolima Hitne pomoći nalazi pacijent ili vatrogasci žure ugasiti požar, i dalje će prolaziti, a da ne plate cestarinu. Platit će je samo ako se voze autocestom, a nemaju intervenciju – poručuju iz Ministarstva prometa.

Naš izvor iz HAC-a objašnjava da ovim staju na kraj velikom neredu koji je dosad vladao.

Palili rotirke da prevezu nečije svinjske polovice

- Ljudima je na naplatnim kućicama bilo mučno kad bi vidjeli da vatrogasci pred naplatom pale rotirke, ali ne zbog požara, nego da bi prevezli nečiji namještaj ili svinjske polovice. Mnogi su koristili rotirke za privatne poslove i službenim vozilima bi prolazili da ne plate cestarinu – poručili su iz HAC-a.

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović kaže kako se ne smije ići u drugu krajnost i naplaćivati cestarine samo zato što su neki zloporabili svoj položaj.

- Slažem se da postoji problem da neki vatrogasci prevoze robu i radnike za privatne tvrtke. No to treba sankcionirati, a ne uvoditi cestarine. I treba imati na umu da vatrogasci nekad ne idu na intervenciju, a rade u roku službe. To su vježbe, osposobljavanje novaka, a vatrogasci nekad prevoze i djecu u kampove te rade čitav niz poslova, a da nije gašenje vatre – poručuje Popović. Prizmiću to izgleda kao da autoceste pripremaju teren za novog koncesionara koji će zarađivati i na spašavanju života.

Naplatiti će osam milijuna kuna

HAC u zadnjih godinu dana nije policiji, Hitnoj, vatrogascima i HGSS-u naplatio cestarine u visini osam milijuna kuna.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program