Međunarodni dan žena: Žene danas najviše muči nezaposlenost

Objavljeno: 08.3.2014. u 09:31
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Međunarodni je dan žena, dan kada slavimo ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Dan žena podsjetnik je na 8. ožujka 1908. godine kad je 15 tisuća žena zaposlenih u newyorškoj tekstilnoj industriji prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i bolje uvjete rada. Danas, više od 100 godina kasnije, ista slika: “Žene su i dalje diskriminirane na različite načine, osobito na tržištu rada, a i u politici”.

Tezu predsjednika Ive Josipovića potvrđuju i konkretne brojke. U Hrvatskom saboru svega je 24 posto žena, pet posto je županica, osam posto gradonačelnica, a na čelnim funkcijama u poduzetništvu je njih 25 posto. Pravo žena na potpunu ravnopravnost s muškarcima još uvijek nije ostvareno, slaže se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

“Žene se danas uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme, a poslodavci izbjegavaju zaposliti žene u fertilnoj dobi ili one koje već imaju djecu”

“Žene se danas uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme, a poslodavci izbjegavaju zaposliti žene u fertilnoj dobi ili one koje već imaju djecu”, kaže Ljubičić.

Potrebno je uključiti žene u sve razine vlasti, u ravnopravno sudjelovanje i donošenje odluka poruka je koju su uoči Dana žena poslali potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i šef Sabora, Josip Leko. “Pravo na angažman mora biti jednak bez obzira na spol”, rekla je Pusić.

“Bez podizanja svijesti u društvu o ulozi žene i njihovoj ravnopravnosti s muškarcima teško je zamisliti napredak na tom području zaštite ljudskih prava”, poručio je Leko.

A prvi među jednakima, predsjednik Josipović, to zna, pa zaključuje: “Moram se malo pohvaliti i reći da u ovom uredu ne samo da je jednaka zastupljenost žena nego one i dominiraju brojem, pa i na onim najistaknutijim funkcijama… osim jedne. Ali to je stvar izbora”, kaže Josipović.

Demonstracije ispred HZZ-a

Povodom Međunarodnog dana žena Ženska mreža Hrvatske predvodit će osmomartovske demonstracije. Osim traženja primjene 40 posto ženskih kvota na izborima, ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje upozorit će i na štetnosti novog Zakona o radu, kaže Sanja Juras.

“Novi zakon o radu pogodit će ugrožene društvene skupine i žene, fleksibilizacijom rada i uvođenjem veće nesigurnosti na tržište rada”, poručila je Juras.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program