SJEĆANJE NA MASLENICU 93: “Zapovijed je bila da akcija krene u zoru, nikome se nije spavalo”

Objavljeno: 22.1.2014. u 15:30
Autor: , e-mail: marta.pintur@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Zadarski branitelji koji su prije 21 godinu sudjelovali u akciji Maslenica danas se s radošću sjećaju akcije kojom je podignut moral braniteljima ne samo na zadarskom području već na teritoriju cijelog bojišta u Republici Hrvatskoj.

Vojno redarstvenom akcijom “Maslenica” oslobođeno je zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča koju su pobunjeni Srbi neuspješno pokušali minirati. Vojna akcija je planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu započele u 6 sati ujutro 22. siječnja 1993. godine. Hrvatska strana je u akciji izgubila 19 vojnika, 70 ih je ranjeno dok je agresor priznao 490 mrtvih vojnika i civila.

Glavni cilj operacije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar.

Kroz akciju Maslenica prvi puta se pokazala spremnost hrvatskih oružanih snaga za brzo i učinkovito napadačko djelovanja s upotrebom kombiniranih vojnih snaga i raspoložive tehnike. Akcija je kod neprijateljskih snaga izazvala osjećaj panike i straha. Okosnicu i glavnu udarnu snagu predstavljala je 4. gardijska brigada na središnjem pravcu napada: Zeleni hrast-Kašić-Paljuv-Pridraga uz jaku potporu oklopnih snaga i topništva vlastitih i drugih pridodanih postrojba.

Za komentar o tome kakvo je stanje bilo na masleničkom bojištu 1993. godine, te kakva sjećanja danas budi akcija upitali smo branitelja koji je sudjelovao u akciji, ali je htio ostati anoniman:

“Teško je zaboraviti večer prije akcije kada su sve snage u roku od sat vremena napustile svoje baze i izašle na borbene položaje, nitko se nije uspio,  a ni smio javiti kući.  Naime, već od Sarajevskog primirja glavnina vojske, i teškog naoružanja je bila povučena u pozadinu, uglavnom u napuštene vojarnice. Primirje je trajalo predugo, a dnevni ritam vojske je sve više sličio na mirnodopski. Nismo bili zadovoljni s tim, grad i država su bili prepuni žena djece i staraca koji su protjerani iz svojih sela, hoteli umjesto turista puni naroda iz Ravnih kotara i Bukovice. Želja za odbacivanjem neprijatelja je bila ogromna, a i nismo više bili goloruki kao godinu prije. Nešto u zraku je ipak mirisalo na izlazak iz vojarni. Već krajem studenoga kasno noću, oko jedan sat poslije ponoći u vojarnicu na Višnjiku stigla je glavnina pješaštva 4. gardijske brigade, a njihove oklopne snage i topništvo su smješteni u Šepurine.

Počelo je intenzivno osmatranje bojišta i dubinsko izviđanje neprijateljske pozadine. Napokon tri dana prije početka akcije zamijenjeni su svi zapovjednici do razine satnije, ista zamjena se dogodila sutradan i još jednom dan prije akcije. Znali smo da akcijom zapovijeda general Bobetko i pretpostavljali smo zašto to čini.

Imali smo neograničeno povjerenje u tog starog generala. Noć i jutro bili su hladni i vlažni, vojska nije spavala, zapovijed je bila da akcija počinje u zoru pa tko bi i mogao zaspati. Količina adrenalina je skinula svaki umor.

Moj položaj je bio izvidnica na brdu odmah iznad Masleničkog ždrila. Ciljevi topništva čiju sam vatru trebao ispravljati su bili utvrđeni neprijateljski položaji s druge strane kanala, tišina u cijelom području je bila epska. I onda odjednom u 6 sati i 15 minuta pucanj haubice 122 mm iz Selina na Obrovac. Počelo je. Nekoliko minuta poslije planulo je cijelo bojište od Zadra do Velebita. Bila je to strašna vatrena priprema bez prestanka istim ritmom od jutra do mraka tri dana za redom. S druge strane bojišta je moralo biti pakao. Svakoga sata stižu vijesti o napredovanju pješaštva, prva linija tzv. Krajine je nestala u dahu. I onda trećega dana prekid svih djelovanja, nitko tužniji od nas, a znamo da ispred nas nema nikoga. Obrovac potpuno prazan. Šteta, mislim da to nikada nećemo prežaliti. Bez velike muke smo mogli spojiti Pridragu i Pristeg i skratiti bojište na 20 umjesto 120 kilometara. Možda nam jednom netko kaže zašto smo bili zaustavljeni, mi to čekamo”, rekao je branitelj.

Uz general Janka Bobetka koji je osobno zapovijedao akcijom, a u izvedbi i planiranju operacije uz njega su sudjelovali i generali Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač.

Akcija Maslenica zahtijevala je angažman svih grana oružanih snaga. U akciji su sudjelovale postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera i borbeni zrakoplovi MIG 21 HRZ-a. Prebacivanje snaga i opreme preko podvelebitskog kanala osigurali su desantni čamci HRM-a.

U sjećanje na akciju Maselnica pogledajte video.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.6/5 (9 votes cast)
SJEĆANJE NA MASLENICU 93: "Zapovijed je bila da akcija krene u zoru, nikome se nije spavalo", 4.6 out of 5 based on 9 ratings

3 komentara za “SJEĆANJE NA MASLENICU 93: “Zapovijed je bila da akcija krene u zoru, nikome se nije spavalo””

 1. E dobri moji momci, hrabri moji sokolovi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. pola ovih postrojbi je čekalo da vidi šta će napraviti 4 gbr i nisu nikad krenule u napad,,zato je i akcija doživila fijasko

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. crvena beretka 4

  Točno Ujko svi su čekali što će 4GBr napraviti tri napadna dana nisu nosa pomolili.Posebno se ističu ovi koji po televiziji pričaju o akciji a uloga im je bila nikakva ili minorna.Prva tri dana napada Četvrta je bila prepuštena sama sebi.Od oslobađanja do obrane punih dvanaest dana do dolaska bojne 3.Gbr.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program