Liječe, griju, pomlađuju

Rakija i vino su univerzalni lijekovi za baš sve!

Objavljeno: 15.1.2014. u 21:23
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Ako upitate bilo koga što je univerzalni lijek – kao iz topa će vam odgovoriti – rakija! Čime je nabolje čistiti – opet rakijom! Što je nabolje piti – opet rakiju! A čime ćete se pomladiti? Ne baš rakijom, ali čini se da se baš u vinu krije eliksir mladosti!

Davnih dana Dobriša Cesarić sročio je: “No rakije, rakije, rakije amo jer utjehe nema u vodi.”

Ta kaplja mudrosti se itekako zadržala do dana današnjeg, a oni koji u Lijepoj Našoj nikad nisu okusili rakiju, mogu se vjerojatno nabrojati na prste jedne ruke! Povijest rakije seže jako, jako davno, a u njoj su uživali svi – od seljaka do članova kraljevskih dvora!

Upravo taj cijenjeni voćni destilat ne ide samo kroz grlo. Rakija, prema svemu sudeći, u medicini čini čuda! Travarica pomaže pri cirkulaciji i mamurlku, a šljijivovica ima osobito ljekovita svojstva!

Ljekovita lista ide u nedogled: lozovača liječi pčelinje ubode i otekline, a orahovac je idealno rješenje za želučane probleme i one s probavom! Slatke rakije ili likeri su prva pomoć kod ženskih tegoba! A i za muške probleme ima rješenja!

“Još jedna rakija ide u medicinske svrhe, ali više za mlade, odnosno za stare za potenciju to je rakija sa tartufima, za potenciju, ima stvari unutra koji više potenciraju muške i ženske odnose, nagone”, kaže poznavatelj rakije, Goran Đanić.

Dok se ljubitelji rakije kunu u njezina ljekovita svojstva, moderna medicina sumnjičava je prema liječenju zubobolje i svake boli – rakijom!

“Do dana današnjeg se zadržala ta navika korištenja rakije, što mislim da i nije neko nasretnije rješenje. Rakija se pokazala kao dobro pomoćno sredstvo u hlađenju organizma, međutim problem je kod nje što izrazito iritira kožu”, kaže doktor opće prakse, Milan Mazalin.

A upravo koži pogoduje jedan ljekoviti alkoholni proizvod! Mislite da vinu nema mjesta u kozmetičkoj industriji? E, pa očito niste nikad čuli za vinoterapiju!

“U ovom tretmanu vino i aktivne supstance koje dobivamo iz koštica vinove loze, samog ploda djeluju jako dobro regeneracijski, tonifikacijski na naše tijelo”, kaže vlasnica kozmetičkog salona, Valerija Štokić.

Tretman vinoterapije počinje peelingom koji se sastoji od sjemenki grožđa, ulja grožđanih koštica i smeđeg šećera.

Nakon hranjivog pilinga slijedi maska od gline, a treća i završna faza vinoterapije je zamatanje u foliju i termo dekicu, kako bi svi aktivni sastojci prodrli u kožu. Kažu da je vino nektar bogova, ali, čini se da i vinoterapija djeluje božanski.

Vino i rakija odavno su prešli granice sinonima za dobru zabavu ili pak, u gorem slučaju – maglovitu večer. Nisu ni naši stari bili toliko ludi jer rakija i vino su odavno, odavno mnogo više od običnog pića.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Rakija i vino su univerzalni lijekovi za baš sve!, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program