U petak se nasmijte uz predstavu “Buža”

Objavljeno: 07.5.2013. u 08:22
Autor: , e-mail: marko.babic@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U petak, 10. svibnja 2013. godine, s početkom u 21 sat, u zgradi starog kazališta lutaka u Jazinama održati će se 25. izvedba predstave “Buža”.

Samostalna kazališna ekipa, u suradnji s Teatrom Verrdi i Obrovačkim kulturnim ljetom, 08. lipnja 2010. godine izvela je premjerno predstavu “Buža” u dvorani bivšeg kina “Pobjeda”, kojom je pokazala kako predstava ne mora blistati kazališnim imenima i skupim dekorom, da bi dotaknula publiku.

Nakon premijere predstava je odigrana dvadeset i četiri puta na slijedećim lokacijama: U Zadru- trg Sirac, Bokanjac, Diklo, Stanovi, Kneževa palača, zatim Pašman, Tkon, Benkovac, Karin, Sv. Filip i Jakov, Povljana, Silba (dvije godine za redom), Kukljica (dva puta), Skradin, Poreč, Rab, Ugljan, Veli Iž, Sali, Kali.

Nakon “Buže” ekipa samostalaca osniva umjetničku organizaciju “Dragon teatar” i nastavlja sa kazališnim stvaralaštvom. Slijedi predstava “Anđeli babilona”, a potom i predstava za djecu “Pipi Duga Čarapa”. Prije tri dana ostvarena je premijera nove musicle – predstave za djecu i mlade “Sirena Mariola”.

Buža na zidu može postati uzrokom sukoba između susjeda, predmetom sudskog procesa, ali i otkriti složene međuljudske odnose, ljudske slabosti i neka sjećanja koja bi radije zaboravili.

Tople ljetne večeri susjedima šjor Viti (Mimi Zadarski) i šjor Peri (Miro Pucar) uglavnom su prilika za prazno prigovaranje i ogovaranje preko balkona, ali kada se između zidova njihovih spavaćih soba pojavi sporna rupa smiješne prepirke na momente poprimaju intimniji karakter i otkrivaju neke od prešućenih tajni.

Nesretna buža postaje predmetom policijske istrage i sudskog procesa (oba ova organa vlasti tumači Vinko Radovčić) i dovede do niza smiješnih situacija koje variraju na rubu farse i groteske.

Kad policija razdvaja susjede – Miro Pucar kao Pere, Vinko Radovčić kao policajac i Mimi Zadarski kao šjor Vito.

Zanimljiv zadarski dijalekt, dinamični i brzi obrati te sulude transformacije kojima Pucar prelazi iz uloge Pere u ulogu njegove supruge Terezije, mame smiješak publike. Brzu radnju prati i scena koja se jednako brzo transformira iz tržnice u sudnicu, spavaću sobu, balkon, ali i neke upečatljive situacije poput pripremanja (pravog!) roštilja na kazališnim daskama.

“Buža” je ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi, likovima koji se vole, mrze, podbadaju, namještaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Likovi koji su jači na riječima nego na djelima, u biti ranjivi i koji će svojim slabostima izazvati smijeh, ali i gnušanje jer o njima otvoreno govore.

Cijena ulaznice za ovu predstavu je 20 kuna.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “U petak se nasmijte uz predstavu “Buža””

  1. Zadarska kultura

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program