Osnovna škola Biograd dobila opremu vrijednu 35.000 kuna iz programa Comeinus

Objavljeno: 13.5.2013. u 14:23
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Grad Biograd na Moru EU sredstvima kupio je računalnu i multimedijalnu opremu za potrebe osnovne škole, a sve kroz međunarodni projekt kojeg provodi u suradnji s mađarskim Gradom Felsonyekom iz Programa za cjeloživotno učenje, Potprograma Comeinus. Oprema je predstavljena na konferenciji za medije, a opremu je u ime Osnovne škole Biograd primio ravnatelj Jordanko Miloš.

Riječ je o opremi čija je vrijednost 35.000 kuna, a kupljena su dva prijenosna računala, kamera, foto aparat, kopirka, te laserski pisač u boji. Nabavljenu opremu koristit će Osnovna škola Biograd za potrebe provedbe projekta, a ostat će im u trajnom vlasništvu za korištenje i nakon projekta. Opremu je u ime škole primio ravnatelj Jordanko Miloš koji je tim povodom istaknuo kako su za provedbu projekta najvažniji profesori te zahvalio Gradu Biogradu i gradonačelniku Felsonyeka mr. Beli Baloghu na dosadašnjoj suradnji.

Konferenciji za medije nazočili su Ivan Čupić, voditelj LAG-a “Laura”, Jordanko Miloš, ravnatelj Osnovne škole Biograd, te Bela Balogh, gradonačelnik Felsonyeka zajedno s mađarskom delegacijom koju su činili dvije profesorice te jedan stručnjak.

Ivan Čupić, voditelj LAG-a “Laura”, koji je zajedno s Osnovnom školom partner na projektu, otvorio je konferenciju te naglasio kako je ovo samo jedan od projekata koje je Grad Biograd na Moru potpisao. Dosada je Grad potpisao nekoliko projekata u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna od čega je pola već završeno, a pola se provode. Osim programa Comenius, Grad Biograd na Moru ima iskustva i s ostalim programima – IPARD, Mladi na djelu, Kultura samo su neki od njih, dok je u programu Europa za građane Grad Biograd na Moru najbolji u Hrvatskoj.

Asistent na projektu, Ante Ćurković, ukratko je novinarima predstavio projekt i dosadašnje aktivnosti, te najavio sljedeće. Također je predstavio i zajedničku Internet stranicu na kojoj se nalaze sve važnije informacije o projektu, prezentacije koje su održane na dosadašnjim sastancima i fotogalerija. http://www.biogradnamoru-felsonyek.eu/index.php?lang=en

“Small local communities for protecting Nature” projekt je koji se provodi kroz Program za cjeloživotno učenje, Potprogram Comenius, aktivnost Regio partnerstva. Projekt traje dvije godine (2012.-2014.), a ukupna vrijednost projekta iznosi 400.000 kuna. Dosada je uplaćeno 260.000 kuna od čega je kupljena oprema. Riječ je o bilateralnoj suradnji dvaju gradova iz Mađarske i Hrvatske čiji su partneri osnovne škole, te po jedna organizacija sa svake strane – udruga za zaštitu okoliša iz Mađarske te LAG “Laura” iz Hrvatske.

Projekt je namijenjen nastavnicima osnovnih škola koji prenose znanje o zaštiti okoliša svojim učenicima, koji su ujedno i krajnji korisnici ovog projekta. Ciljevi projekta su podizanje svijesti o zaštiti okoliša među djecom, te razvoj materijala i metodologije za nastavnike osnovnih škola ali i za ostale građane malih lokalnih zajednica na temu zaštite okoliša.

Ovaj zajednički projekt obuhvaća osam važnih tema, neposredno ili posredno povezanih sa zaštitom prirode: (1) zaštita zraka, tla i vode; (2) zaštita flore i faune; važnost biološke raznolikosti; (3) naš ekološki učinak; (4) klimatske promjene; (5) zaštita izgrađenog okoliša; (6) novi i obnovljivi izvori energije; (7) rijetko obrađeni ekološki problemi: buka, svijetlo, okus, miris; (8) nuklearna energija.

Potprogram Comenius obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi potprograma Comenius jesu promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija te njegovanje ideje o europskom građanstvu. Sudjelovanjem u potprogramu Comenius utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program