INTERVJU S BILJANOM NEVAJDA – Žena kojoj je Bora Čorba posvetio pjesmu “Ostani đubre do kraja”

Objavljeno: 10.3.2013. u 07:07
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Srpski Telegraf donosi razgovor s jednom od najljepših beogradskih manekenki sedamdesetih godina, Biljanom Nevajda Šević kojoj je Bora Đorđević posvetio pjesme “Ostani đubre do kraja”, “Dva dinara druže” i “Posljednja pjesma o tebi”.

- Interesantno je to što su me godinama prozivali za pjesmu “Lutka s naslovne strane”, pa sam se redovito morala braniti da zapravo nisam “lutka” nego “smeće” – počinje šaljivo priču za Telegraph Biljana Nevajda:

- Iako na prvi pogled zvuči apsurdno, istina je da svatko tko zna tekstove ovih Čorbinih pjesama, zna zašto je mnogo bolje biti junakinja pjesme “Ostani đubre do kraja” .

Ta pjesma je zapravo nastala pošto ste ga ostavili? Sjećate li se kada vam je Bora prvi put pročitao te stihove?

- Bilo je večer. Zvoni telefon, javlja se Bora . Moli me da se nađemo “Pod lipom” da mi pročita pjesmu koju mi je napisao. Spremim se i odem da ga vidim, kad tamo … Baš kao u pjesmi: “Dok stoji za šankom delimično pijan, mrzeći pomalo i sebe i druge, ubija lagano konjak, cigarete” (smijeh). Sjednemo za stol i on mi onako u cugu pročita: “Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmiješi kada me vidiš, ostani đubre do kraja!” U prvi mah mi je to “smeće” zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to “smeće” zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se dopala pjesma! Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sjećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mojoj svadbi. Uopće me nije doticala.

Zašto ste tako hladno odreagirali na Borine stihove?

- Zato što sam se u to vrijeme strašno zaljubila. Nepuna dva mjeseca nakon te večeri otputovala sam za svojom ljubavi u Sarajevo. Nakon toga, počinje jedan sasvim drugi život za mene. Zaboravila sam i Čorbu i sve što mi se u životu do tada događalo.

Odmah nakon što ste ga ostavili u “Lipi”, nastala je i druga čuvena Corbin pjesma “Dva dinara druže”?

- Ustala sam i otišla iz “Lipe”, a on je onako uplakan otišao do toaleta. Budući u džepu nije imao ni dinara, na izlazu ga je opomenula radnica: “Hej, dva dinara druže!” To je bilo sasvim dovoljno Bori da odmah napiše stihove: “Sjedio sam tako sam za našim stolom, sve što iole vrijedi palo je u vodu, opet me je žensko napravilo volom…” A onda i: “Htedoh da zaurlam, strčao sam dolje, nisam mogo izdržati dulje, socijalni slučaj pred vratima WC-a rekao je dva dinara, druže.”

Čini se da u to vrijeme niste bili svjesni toga koliko Bora pati za vama. Nije vas uspio u to uvjeriti ni pjesmom “Posljednja pjesma o tebi”?

- Bila sam zatečena kada sam čula tu pjesmu. Trideset godina nakon što su iz Borinog pera izašle pjesme “Ostani đubre do kraja” i “Dva dinara druže”, moja kćer, u to vrijeme novinarka, zakazala je Bori intervju u Sava centru, obećavši da ću se i ja pojaviti. Čim sam ušla, prvo što mi je Bora rekao bilo je: “Napisao sam ti još jednu pjesmu.” Izvadio je neki komad papira i pročitao mi stihove. U prvi mah sam zanijemila, a onda sam se rasplakala. Bila je to najljepša ljubavna pjesma koju sam u životu čula: “Poslije tebe potop, ništa nije vrijedno, podmuklo zaboli kao kvarni zubi, istina je da se samo jednom ljubi.” Istina je da nisam mogla vjerovati da me je toliko volio, jer mu u mladosti ništa nisam vjerovala.

Nastavak pročitajte na stranicama Telegrafa….

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
INTERVJU S BILJANOM NEVAJDA - Žena kojoj je Bora Čorba posvetio pjesmu "Ostani đubre do kraja", 4.4 out of 5 based on 7 ratings

3 komentara za “INTERVJU S BILJANOM NEVAJDA – Žena kojoj je Bora Čorba posvetio pjesmu “Ostani đubre do kraja””

 1. Izgleda mi da, gospodjo Biljana, vi i jeste bili lutka sa naslovne strane..nije trebalo da vas bude stid ili neprijatno ..
  Meni je Bore zao..jer izgleda da vas je stvarno voleo..ali ipak on je tada za vas bio samo odrpani dripac koji svira rok..sami ste to i rekli na Prvoj tv ..Ali ipak on je bio i ostao velicina,covek ogromnog srca..i njega svi znaju.svi ga vole…zauvek ce ostati upamcen..vi ..vi niste .. .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. SekulaRisto

  Gde ga svi vole. Volimo pesme kada je znao kritikovati oba sistema. Ovo što danas radi mu nije na čast. Čak šta više sramotno je podržavati četništvo bez obzira na rehabilitaciju u Srbiji.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Koga uopće briga za ovog stvora?
  Kauboji su sve rekli na terenu

  Zadnji!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program