Tajna sreće

Zašto su neki ljudi jednostavno sretni?

Objavljeno: 03.9.2012. u 10:25
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Najveća zapreka vašoj sreći možda se nalazi u vašim genima. Naime, kako piše Rima Rudner, autorica knjige ‘Kako postati sretan’, znanstvenici su utvrdili da je sklonost sreći ili nesreći genetska.

‘Bez obzira na to koliko dobre sreće iskusili – ako i dobijete tu veliku kuću, taj veliki dijamantni prsten to veliko napredovanje – s vremenom će sreća zbog te dobre sreće izblijedjeti, a vi ćete se vratiti ‘fiksnoj točki’ sreće koju ste naslijedili’, kaže Rima Rudner, autorica knjige ‘Kako postati sretan’ u izdanju Profila.

Pitanjem sreće i njezinim izvorom bavili su se mnogi znanstvenici, a kako prenosi autorica knjige, gotovo svaka osobina ima korijen u genima – sramežljivost, agresivnost, sreća, depresija, zločinačko ponašanje, pa čak i tradicionalne vrijednosti i religija.

Lykken naglašava da okolina također igra važnu ulogu u ponašanju i osobinama. Iako su istraživanja pokazala da je sreća povezana s genetikom, nedostatak te genetske komponente ne znači da ćete biti nesretni. Drugi stručnjaci se, pak, slažu da utjecaji okoline i osobna motivacija mogu značajno promijeniti naše naslijeđene osobine.

‘Sreća se može definirati kao sve naše pozitivne emocije nakon što im oduzmemo negativne emocije’, kaže Auke Tellegen, doktor znanosti i profesor psihologije na Sveučilištu u Minnesoti.

Kako biste bili sretni, sreću morate odabrati

Autorica knjige navodi jednostavno pravilo: Ako mislite pozitivno, samo ćete sebi donijeti sreću, a ako mislite negativno, donijet ćete si nesreću. Stoga ako odaberete biti sretni, morate naučiti kontrolirati procese unutarnjih misli tako što ćete ih reprogramirati.

‘Da, možete čak naučiti i kako negativne unutarnje misli preokrenuti u pozitivne misli pune ljubavi – misli za koje vam garantiram da će vam donijeti sreću. No prije svega morate odlučiti da zaslužujete sretan život, a ne težak život ispunjen jadom. Vaš život je poput velikog interaktivnog filma i vi možete nadzirati događaje. Vi imate moć stvoriti vlastitu sreću’, poručuje autorica knjige.

Sreća je stanje uma. Ona nije nešto što posjedujemo. Sreća nisu događaji u životu, već vlastiti stav prema tim događajima. Nije riječ o tome koliko imate ili koliko postignete tijekom svog života, već o kvaliteti vašeg životnog puta. Riječ je unutarnjem miru. Riječ je o ljubavi prema samome sebi. O ljubavi prema drugima, bez obzira na njihove mane. Riječ je o ljubavi prema ljudskome rodu. Sreća je kad uvijek vidite dobro u svima i svemu, a zanemarite ono loše. Sposobnost je to da oprostite samo sebi i drugima zato što nisu savršeni. Nijedna druga osoba ne može vam pružiti sreću, morate odabrati sreću da biste bili sretni.

‘Kako mogu biti sretan/sretna ako imam toliko problema?’ pitate se. Zato što vaša sreća ovisi o vašoj percepciji vaših problema, kaže autorica. Život je, čini se, za svakoga od nas samo problem za problemom. Izbjegavamo zapreke i preskačemo jednu prepreku za drugom, no stalno naviru nove. Bez obzira na to kako nepremostivi bili ili vam se činili vaši problemi, možete odabrati snuždenost ili svoje probleme možete doživjeti kao uzbudljiv izazov i iskustvo iz kojega se uči.

Odaberite sreću tako što ćete vjerovati da život nagrađuje dobro, a kažnjava zlo. Život, na kraju krajeva, jest pravedan, no čak i ako vam se ne čini da je tako, po tom pitanju ne možete ništa poduzeti, kaže autorica te još navodi da je svačija zadaća da bude sretan i služi ljudskome rodu tako što će druge ljude činiti sretnima svojom dobrotom, djelima i svojim radom.

Inzistirajte na svom pravu na sreću. Ne dopustite da itko pokuša sabotirati vašu sreću. Život je rijedak dar u kojemu treba uživati, a ne teret koji treba podnositi. Ako niste sretni, ako ne uživate u svom životu, iz ovih stopa poduzmite nešto po tom pitanju.

Kako biste bili sretni, najprije zaista morate vjerovati da zaslužujete sreću. Svatko zaslužuje sreću. ‘Traganje za srećom’ vaše je neotuđivo pravo. Nitko nema pravo oduzeti vam ga, ako vas netko čini nesretnim, ta osoba je ‘nesretna’.

Ako vas itko čini nesretnim, vaša je krivnja što toj osobi dopuštate da vas unesrećuje, zaključuje autorica knjige. Ako samo sebe činite nesretnima, onda je krivnja za vašu nesreću na vama. Sami ste odgovorni za svoju sreću.

Važno je stvoriti unutarnji mir te se opustiti. Ako odaberete sreću, morate se osloboditi starog osjećaja povrijeđenosti i boli te prihvatiti promjenu. Važno je osloboditi se strahova te oprostiti. Ako kroz život idete duboko zamjerajući nekome nešto, time zapravo štetite sami sebi.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program