Sastanak u Domu županije

Župan zadovoljan sa mjerama zaštite i spašavanja za vrijeme vremenskih nepogoda

Objavljeno: 24.2.2012. u 14:01
Autor: , e-mail: mladen.jankovic@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

U Maloj vijećnici Doma županije, u Zadru, održan je sastanak na kojem su se analizirale mjere zaštite i spašavanja za vrijeme vremenskih nepogoda, uzrokovanih snježnim oborinama i orkanskom burom na području Zadarske županije. Cilj sastanka je bio otkloniti slabe točke u sustavu i poboljšati ukupnu razinu sigurnosti stanovništva i materijalnih dobara.

- Svatko u okviru svojih nadležnosti i primjereno situaciji na terenu ima obvezu planirati i organizirati postupke u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara u svojim lokalnim sredinama. Ističe se potreba za donošenjem i revidiranjem planskih dokumenta koji moraju biti operativni i djelatni. U tom pravcu potrebno je detaljno pregledati Procjene ugroženosti i Planove zaštite i spašavanja, a osobito ljudskih potencijala u preuzimanju odgovornosti i funkcioniranju civilne zaštite, kazao je na sastanku župan Zadarske županije, Stipe Zrilić.

Naglasio je i potrebu jačanja kriznog komuniciranja i u tom smislu preventivnog djelovanja na stanovništvo radi smanjenja rizika i troškova. Istakli su se problemi fiskalnih kapaciteta jedinica koji su nedostatni za učinkovito djelovanje sustava u izvanrednim događajima. S osvrtom na ovaj problem, Zadarska županija je upozorila središnju razinu pismenim putem. Ocjenjuje se da je najveći problem zabilježen u Općini Gračac u čije će se rješavanje aktivnije uključiti Zadarska županija. Na kraju je ocijenjeno da je djelovanje svih sudionika bilo koordinirano i zadovoljavajuće. Pojedine slabe točke o kojima je na sastanku bilo riječi rješavat će svatko u okviru svojih nadležnosti kako bi se povećala spremnost za reagiranje u izvanrednim događajima.

Osim župana Stipe Zrilića na sastanku su bili načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije, službenici Odsjeka za zaštitu Zadarske županije, predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, načelnici i gradonačelnici članovi Stožera Gradova i Općina: Zadar, Benkovac, Obrovac, Gračac, Stankovci, Lišane Ostrovičke, Starigrad, Jasenice, Zemunik Donji; predstavnici pravnih osoba koje su sudjelovale u akcijama zaštite i spašavanja: HEP, Elektra Zadar, Policijska uprava Zadarska, Javna vatrogasna postrojba Zadar, HGSS, Stanica Zadar, Lučka kapetanija Zadar, Društvo Crvenog križa Zadarske županije, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, Vodovod Zadar i Županijska uprave za ceste.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program