ZNET

Mogu li odvjetnici odijeliti profesionalno od privatnog

Postoje li kod odvjetnika moralne dvojbe?

Objavljeno: 20.1.2012. u 07:00
Autor: , e-mail: marko.dunatov@znet.hr

Mogu li odvjetnici imati moralne dvojbe kada je u pitanju zastupanje klijenata? Postoji li moralna granica kod odvjetnika i gdje ona počinje? Bi li svaki odvjetnik branio baš svakoga ili bi unatoč kodeksu odbio braniti? Odgovore na ova pitanja potražili smo kod poznatih odvjetnika, čija su mišljenja vezana uz ovu temu jako zanimljiva.

Poznata zagrebačka odvjetnica, Vesna Alaburić drži kako je posao odvjetnika da zastupa i brani svakoga.

-Zadaća je odvjetnika da brani svakoga. Zbog nekih svojih moralnih skrupula ne možete odbiti stranku. Kodeks odvjetničke etike točno propisuje zbog čega odvjetnik ne smije odbiti zastupati stranku. Nije na nama da sudimo. Naša se praksa bazira na temeljnom ljudskom pravu da svatko ima pravo na obranu, to je načelno, kazala nam Alaburić dodajući kako ima slučajeva da zbog svog stava o nečemu odvjetnik ne može kvalitetno zastupati stranku.

-U tom slučaju stranka se upućuje na drugog odvjetnika. Nije nemoralan odvjetnik koji brani osobu koja je nekoga ubila. Osoba koja je nekoga ubila također ima pravo na obranu, za kraj će Vesna Alaburić.

Zadarski odvjetnici ističu kako je vrlo bitno za posao odvjetnika odvojiti profesionalno od moralnog jer u suprotnom je nemoguće raditi.

-Teško pitanje. Jedno je moralno, a drugo profesionalno. Ja sam to razdijelila. Bilo koje djelo koje dobijem gledam kao spis i napraviti ću najbolje što mogu. Govorim naravno u svoje ime, rekla nam je zadarska odvjetnica Rea Atelj.

Njezina kolegica Tanja Budimir kaže kako je tema dosta kompleksna.

-To vam je kao da pitate kirurga bi li operirao osobu koja je napravila nekoga ubila. Mora se razdvojiti profesionalno od moralnog. Ako bi zauzimala privatan stav ne bih uopće mogla raditi ovaj posao. Osobno sam imala kroz karijeru problem raditi na kaznenim slučajevima vezanim uz djecu, dakle ubojstva ili pedofilija. Ako moram po službenoj dužnosti naći ću načina da to odradim, ali ako nije naći ću način da odbijem.

Odvjetnička tajna

Odvjetnik je dužan, sukladno zakonu, čuvati kao odvjetničku tajnu sve što mu je stranka povjerila ili što je u zastupanju stranke na drugi način saznao. Odvjetničku tajnu dužne su čuvati i druge osobe koje rade ili su radile u odvjetničkom uredu.

Kao što liječnici polažu Hipokratovu prisegu, odvjetnici na sličan način dolaze do povjerljivih informacija o svojim klijentima, koje su dužni čuvati.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak