Connect with us

Tech

Ruska sonda past će na Zemlju

Objavljeno

-

Ruska svemirska agencija prvi put je priznala da će sonda Phobos-Grunt, koja se nedugo nakon lansiranja pokvarila i ‘zapela’ u orbiti, ipak pasti na Zemlju. Tvrde, toksično gorivo i radioaktivni materijal koji se u njoj nalazi neće nas ugroziti.

Sonda Phobos-Grunt lansirana je 9. studenog pomoću rakete Zenit s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Marsovu mjesecu Phobosu, s kojeg je na Zemlju trebala donijeti uzorke tla. No, zbog kvara je ostala u Zemljinoj orbiti.

Sada su Rusi napokon priznali da će sonda pasti na Zemlju, a njen pad očekuju između 6. i 19. siječnja. Područje na koje će njezini dijelovi pasti ugrubo će se moći izračunati nekoliko dana prije pada, a za sada se zna tek da će novi svemirski otpad pasti između 51 paralele sjeverno i južno, prenosi Dnevnik.hr.

 

Rusi tvrde da nema opasnosti od toksičnog goriva

Također, sonda vrijedna 170 milijuna dolara bi se trebala raspasti pri ulasku u Zemljinu atmosferu, na 20 do 30 dijelova teških 200-tinjak kilograma. Inače, sonda je teška 14,6 tona, od kojih 12 tona otpada na vrlo toksično gorivo.

Iako stručnjaci upozoravaju da bi dio goriva, ako se smrznulo, mogao ‘preživjeti’ ulazak u Zemljinu atmosferu i predstavljati ozbiljnu opasnost ako padne iznad naseljenih područja, u ruskoj svemirskoj agenciji tvrde kako će svo gorivo izgorjeti na visini od oko 100 kilometara i da neće predstavljati nikakvu opasnost za Zemlju.

Također tvrde kako nema opasnosti ni da 10 kilograma Kobalta-57, radioaktivnog materijala od kojeg su napravljeni neki dijelovi instrumenata u sondi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

WhatsApp testira novu značajku, obavijestit će korisnike koji su kontakti nedavno bili online

Objavljeno

-

By

WhatsApp navodno razvija novu značajku koja prikazuje nedavno aktivne kontakte u obliku popisa. Značajka je trenutno u fazi testiranja i vjerojatno će biti uvedena u budućem ažuriranju.

Prema najnovijim vijestima, WhatsApp ima još jednu značajku koja vam može pomoći da odlučite kome ćete prvom poslati poruku, piše India Today.

Ova bi se značajka mogla pokazati korisnom ako želite provjeriti tko je nedavno bio aktivan na platformi za razmjenu poruka i najvjerojatnije će prvi odgovoriti na vaše poruke ili pozive.

Ova bi značajka također mogla poboljšati korisničko iskustvo i ukloniti potrebu za pojedinačnom provjerom statusa aktivnosti svakog kontakta.

Ovo nije jedina značajka koju WhatsApp testira kako bi vas potaknuo na interakciju s vašim kontaktima.

Ranije izvješće govorilo je da bi WhatsApp mogao korisnicima početi predlagati kontakte s kojima bi trebali razgovarati. Ti bi kontakti bili oni s kojima korisnik nije razgovarao dugo vremena.

Obje značajke trenutno se testiraju i mogli bismo ih vidjeti u budućem ažuriranju aplikacije.

 
Nastavi čitati

Svijet

WhatsApp snižava minimalnu dob u Europi, zagovornici dječjih prava bijesni

Objavljeno

-

By

Novo dobno ograničenje stupilo je na snagu u četvrtak u Europskoj uniji. Nova minimalna dob od 13 godina također je najavljena za korisnike u Ujedinjenom Kraljevstvu u veljači. Usluga za razmjenu poruka – koju je Meta kupila prije deset godina – navodi na svojoj web stranici da promjene osiguravaju “minimalnu dob za WhatsApp na globalnoj razini”.

Međutim, donja dobna granica izazvala je kritike – zagovornici dječjih prava u Ujedinjenom Kraljevstvu tvrde da ona dodatno izlaže mlade ljude opasnostima interneta.

U priopćenju od četvrtka, grupa za kampanju Smartphone Free Childhood sa sjedištem u Velikoj Britaniji pozvala je WhatsApp da promijeni novu politiku. “WhatsApp stavlja dobit dioničara na prvo mjesto, a sigurnost djece na drugo”, rekla je Daisy Greenwell, suosnivačica grupe.

“Smanjenje dobne granice ignorira sve glasnije zvonce za uzbunu koje oglašavaju znanstvenici, liječnici, učitelji, stručnjaci za sigurnost djece, roditelji i stručnjaci za mentalno zdravlje zbog štetnosti korištenja društvenih medija za djecu”, rekla je Greenwell.

Vicky Ford, britanska zastupnica iz vladajuće Konzervativne stranke i članica ključnog vladinog odbora za obrazovanje, nazvala je odluku o snižavanju minimalne dobi bez prethodnog razgovora s roditeljima ‘neodgovornom’, izvijestila je PA Media.

Glasnogovornik WhatsAppa rekao je u petak za CNN:: ‘Svim korisnicima dajemo opcije da kontroliraju tko ih može dodati u grupe i, kada prvi put primite poruku s nepoznatog broja, dajemo vam opciju da blokirate i prijavite račun’. Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Meta pod paljbom

Meta se u prošlosti našla pod kritika zbog nastojanja da smanji dobna ograničenja na svim platformama u Sjedinjenim Državama. Prošle je godine tvrtka rekla da planira smanjiti minimalnu dob za svoju aplikaciju za virtualnu stvarnost s 13 na 10 godina, unatoč pritisku američkih zakonodavaca da takve usluge ne plasiraju mlađim korisnicima.

CNN je također izvijestio prošle godine da je izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg osobno i više puta osujetio inicijative koje su imale za cilj poboljšati dobrobit tinejdžera na Facebooku i Instagramu, platforma koje su također u vlasništvu Mete.

Ponekad je Zuckerberg izravno nadglasavao neke od svojih najviših rukovoditelja, koji su se zalagali za veću zaštitu adolescenata, prema internoj komunikaciji objavljenoj u sklopu tužbe protiv tvrtke, prenosi tportal.

No, u priopćenju za medije od četvrtka – nevezno uz promjene WhatsAppove dobne politike u Europi – Meta je rekla da testira značajke za zaštitu mladih od opasnosti ‘seksualnog iznuđivanja’ i ‘zloupotrebe intimnih slika’. Nadaju se da će nove značajke ‘potencijalnim prevarantima i kriminalcima otežati pronalaženje i interakciju s tinejdžerima’.

Predatori seksualnog iznuđivanja (engl. sextortion) obično varaju mlade žrtve tako oni povjeruju da razgovaraju s ljudima svoje dobi. Nagovaraju ih da pošalju eksplicitne fotografije i videa, a kasnije prijete da će objaviti te slike ako im se ne uplati određena svota.

 
Nastavi čitati

magazin

Samsung ponovo svjetski broj jedan po prodaji mobitela

Objavljeno

-

Južnokorejski tehnološki div Samsung ponovo je u prvom tromjesečju zauzeo prvo mjesto svjetske ljestvice po prodaji mobitela, premašivši Apple, otkrili su preliminarni podaci istraživačke tvrtke IDC.

Prodaja mobitela porasla je u razdoblju od siječnja do ožujka za 8,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz isporučenih 289,4 milijuna uređaja, objavio je IDC.

Apple drugi, treći Xiaomi

Samsung je prodao 60,1 milijun, a Apple 50,1 milijun mobitela, procijenili su, što odgovara tržišnim udjelima od 20,8 odnosno 17,3 posto.

“Kao što se i očekivalo, oporavak je nastavljen, a među vodećim brendovima polako se širi optimizam”, rekao je potpredsjednik grupe IDC-a za svjetsku mobilnost i praćenje potrošačkih uređaja Ryan Reith.

“Krajem 2023. Apple se probio na prvo mjesto, ali u prvom tromjesečju Samsung se vratio na poziciju vodećeg dobavljača pametnih telefona”, naveo je Reith.

Četvrti po redu proizvođač koji najviše posluje u Africi

Na trećem je mjestu kineski Xiaomi, a na četvrtom i petom njegovi domaći konkurenti Transsion i OPPO. Transsion posluje u prvom redu u Africi, a u prvom je tromjesečju gotovo udvostručio prodaju, prema izračunima IDC-a.

“Tržište pametnih telefona izlazi iz razdoblja turbulencija u posljednje dvije godine snažnije, nakon značajnih promjena”, zaključila je Nabila Popal iz IDC-a, direktorica istraživačkog tima koji prati stanje na svjetskom tržištu.

“Xiaomi se snažno oporavio od velikih padova u protekle dvije godine, a Transsion je učvrstio poziciju među pet vodećih kompanija agresivnim rastom na međunarodnim tržištima”, dodala je Popal.

Samsung i Apple prodali su pak manje telefona u prvom tromjesečju, ali čini se da je Samsung u cjelini gledano u jačoj poziciji nego što je bio u proteklim tromjesečjima, primijetila je.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu