Pirotehnika i njezina uporaba

POČINJE SEZONA PETARDI: Za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima kazne od 1.000 do 40.000 kuna

Objavljeno: 30.11.2011. u 09:03
Autor: , e-mail: marta.pintur@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Pred nama je mjesec darivanja, veselja ali i opasnosti koje ono donosi sa sobom. Doček Nove godine najčešće ne može proći bez uporabe pirotehničkih sredstava. Na sreću tijekom prošlogodišnjih blagdana na području Policijske uprave Zadar nije zabilježeno niti jedno ozljeđivanje uporabom pirotehnike.

Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima postoji nekoliko kategorizacija proizvođača pirotehnike, a sve ovisi o vrsti njihove uporabe ili prema njihovoj namjeni, razini rizika i razini buke.

Među najmanje opasnu pirotehniku spadaju pirotehnička sredstava za vatromet koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada. Takva sredstava se mogu prodavati u maloprodaji tijekom tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama. U kioscima ili pokretnim trgovinama je dopušteno držati do 30 kg neto težine. Pirotehnička sredstava drugog razreda smiju se prodavati osobama starijima od 16 godina, a pirotehnička sredstva trećeg razreda osobama starijima od 18 godina. U prodaji su od 15. prosinca do 1. siječnja i to samo u prodavaonicama oružja ili streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava. Pirotehnička sredstva drugog i trećeg razreda ne smiju se upotrebljavati od 2. siječnja do 26. prosinca.

Pirotehnička sredstva četvrtog razreda koriste se za za vatromete koji predstavlja visok rizik, a smiju ga koristiti samo osobe sa stručnim znanjem. Profesionalni vatromet izvodi se na površinama koje su za tu namjenu posebno pripremljene i udovoljavaju propisanim udaljenostima od građevina, komunikacija i drugih prostora, odobrenim pirotehničkim sredstvima koja udovoljavaju propisanim zahtjevima. Za izvođenje javnog vatrometa potrebno je odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja od policijske uprave, inspekcije zaštite od požara i eksploziva. Pirotehnička sredstva četvrtog razreda ne smiju se prodavati u maloprodaji.

Za sve one koji se ne pridržavaju Zakona o eksplozivnim tvarima propisane su novčane kazne i to od 20.000 do 40.000 kuna za pravne osobe i od 1.000 do 4.000 kuna za fizičke osobe.

Inspektorat unutarnjih poslova Policijske uprave zadarske prošle godine pregledao je inspekcijski nadzora nad sedam prodavaonica oružja i streljiva, nad jedanaest prodavaonica pirotehničkih sredstava, dvije trgovine i trgovačka centra s mješovitom robom, šest pokretnih štandova, dva skladišta eksploziva te je izvršen jedan pregled uporabe eksplozivnih tvari.

Glasnogovornik policijske uprave zadarske Elis Žodan napominje sve građane da ne treba zanemariti opasnost koju uporaba pirotehnike sa sobom nosi te posebno apelira na mlade i roditelje da vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 3.7/5 (14 votes cast)
POČINJE SEZONA PETARDI: Za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima kazne od 1.000 do 40.000 kuna, 3.7 out of 5 based on 14 ratings

5 komentara za “POČINJE SEZONA PETARDI: Za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima kazne od 1.000 do 40.000 kuna”

 1. Iz vašeg članka meni nije razumljivo da li se navedeni zakon odnosi samo na prodaju eksplozivnih sredstava ili i na upotrebu istih.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. od kad se tek smije pucati i do kad?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Jedan dečko puca petarde ali nekužim jel se prvi razred smije pucat???

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. ovo je grozan zakon

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 5. Ono kad ti klinac namjerno baci magnumku direktno pokraj tebe dok šetaš psa, iako si ga zamolio da to ne čini pored tebe jer će se pas uplašiti, a on te pogleda s podsmjehom i namjerno je baci, a jadan pas samo što ne dobije srčani udar! Znači za ove blagdane nema vani, samo rano ujutro, eventualno kasno navečer! Pa se ja pitam gdje je ta policija i radi li uopće svoj posao kad klinac možda svojih 13,ako li 14 godina ide gradom i baca uokolo magnumke!!! Sramota roditeljima koji to dopuštaju i nisu odgojili svoje dijete! Sramota… A da uzmeš i dobro istriskaš tog klinca, odmah bi se pobunili! Ali eto, kako to kod nas općenito biva, pomiriti se s tim idiotima!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program