SEZONA GRIJANJA NA POMOLU...

Cijena drva za ogrijev – ista kao lani

Objavljeno: 14.9.2011. u 06:33
Autor: , e-mail: mladen.jankovic@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Dvorište, bačva i drva (Foto: Ivan Katalinić)

Bez obzira na visoke temperature, polagano se bliži vrijeme kada će Zadrani početi grijati svoje životne prostorije, pa su se tako počela pripremati drva za ogrjev, koji su i dalje najčešći oblik grijanja..

Kako smo doznali cijena drva kod privatnika se kreće od 350 do 430 kuna po metru, ovisno o tome kakva drva želite. Naime, metar bukovine je 350 kuna, no u tu cijenu nije uračunato rezanje i cijepanje drva koje se posebno naplaćuje. Rezanje drveta je dodatnih 30 kuna po metru, a ako se ne želite opterećivati ni sa cijepanjem, tada morate dodati još 50 kuna ekstra na cijenu.

No drva se ne moraju kupiti samo kod privatnika, naime njih prodaju i neki trgovački lanci. Tako se u Baumaxu jedna paleta bukovine, u kojoj se nalazi 1 kubni metar, prodaje za 379 kuna. To je drvo već obrađeno i jeftinije od onih kod privatnika samo u slučaju ako kupujete na veliko ili imate vlastiti prijevoz. Naime, u trgovini se dodatno naplaćuje prijevoz i to u iznosu od 150 kuna za kamion. Na kamion stane osam paleta, pa ako kupujete tu količinu isplati vam se, ali ako uzimate metar ili dva, tada će vas drva doći puno skuplje.

Iako se cijena drva nije mijenjala od prošle godine, treba napomenuti i kako je cijena u Zadru daleko veća nego na kontinentu. Tako se na primjer metar bukovine na kontinentu može nabaviti po maksimalnoj cijeni od 270 kuna, a tek kada dodate rezanje i cijepanje dobit ćete iznos od 350 kuna. Prije nego se počnete tužiti kako je cijena nepravedna, dodajmo i kako u prosjeku u Zadru jedna obitelj troši 5 metara drva za zimu, dok su na kontinentu zime puno duže i jače, pa i rijetko koja obitelj kupuje ispod 15 metara drva. Tu ne ubrajamo gorske krajeve, oni su poseban slučaj. Tako da kada zbrojimo i pomnožimo cijenu ispada da se u Zadru na grijanje u prosjeku potroši nešto više od 2.000 kuna,  dok na kontinentu taj iznos prelazi 5.000 kuna.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program