INFORMER

TKO JE NARODU UKRAO LOGIKU?

Objavljeno: 04.7.2011. u 11:54
Autor: , e-mail: jean.valjean@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Logika je oduvijek bila čovjekov oslonac za preživljavanje, jer je jedina filozofska disciplina upotrebljiva uvijek, u svim uvjetima i dostupna svakome. Kao što se i nevjerni obraćaju Bogu kad zagusti, jer im je uvijek na raspolaganju – svi ljudi, bez obzira na razinu obrazovanja ili materijalnog bogatstva, uvijek koriste logiku. Ona je, pojednostavljeno, zakonitost prema kojoj se odvijaju određene pojave ili događaji i nezaobilazna je u snalaženju ljudi u svakodnevici.

Građani Hrvatske lišeni su korištenja te zakonitosti i (po logici stvari) polako ali sigurno gube orijentaciju u vremenu i prostoru, što se naziva lutanjem, a ono (logično) loše završava. Nedostatak logike priječi ih da koriste stečena iskustva i predviđaju nova. Postaju dezorijentirani, a onda… Već je počelo.

Građani Hrvatske imaju sviježe, gorko iskustvo, koje se bitno odražava na njihove živote, dapače i na živote generacija koje dolaze. Izdani su, opljačkani i poniženi na način koji najviše boli, od svojih prvaka, odabranika, onih kojima su najviše vjerovali i najviše povjerili. Izdaja dakle, s najjačim efektom, ali nedovoljna da narod nauči lekciju i iskustvo iskoristi za izbjegavanje sličnog. Lišen je predviđanja slijeda stvari korištenjem iskustva, ili nesposoban da izbjegne višekratno upadanje u istu provaliju. Nedostaje mu logika, ili zdravi razum. Bez tog obrambenog mehanizma zahvalan je plijen i za slabije lovce.

Ivo Sanader, narodni tribun, najbolji sin, domoljub, vođa, zaštitnik, ponos i dika roda, na najgrublji način izdaje sve koji su mu bezuvjetno vjerovali, u gotovo svim područjima koja su mu godinama bila dostupna. Grubo i besprizorno. Danas nitko ne nalazi ništa dobro u njemu i njegovim djelima osim u jednom – ostavio je izdanak, jajašce, sjemenku, koja se neprirodno brzo razvila zadržavajući (logično) osobine matičnog, dakako, prilagođene novim uvjetima. Djelovanje na okolinu gotovo jednako, jer se ista vrsta isto razvija. Baš kao u prirodi, dominantnim postaje sjeme ili jajašce genetski najbliže matičnom, koje, zbog potrebnog životnog prostora, izbacuje „stvoritelja“.

Jadranka Kosor, novi izdanak, vođa, domoljub, zaštitnik, ponos i dika roda (oko kojeg se dvoji), garant u bolju budućnost naroda bez logike, taj je izdanak, koji se razvija i hrani baš nedostatkom logike u okolini. Ona je mnogo opasnija od prethodnika, jer nije uložila ni minimum napora za stvaranje klime pogodne za svoje djelovanje. Nitko ne zna tko je, odakle je došla, koje su joj „preformanse“, koje je kvalificiraju za to što jeste. Nikada nije radila ništa ozbiljno i odgovorno i (logično) nije ni griješila, nije bila u vezi ni sa čim ozbiljnim, pa može početi od početka. ZNA SE jedino da, prema vlastitom priznanju, ne razmišlja mnogo unaprijed i da je sposobna „kontrolirati“ uvijek samo jednu stvar. Znana je kao zaštitnik i formalni vođa braniteljske populacije, gdje je napravila krš i lom i ne krije kako se razmetala visokim mirovinama i nelegalnim davanjima pojedincima, koje kasnije može ucjenjivati. Kao prva majka u Hrvata godinama nam je probijala uši rodiljnim naknadama, a da nam nikada nije objasnila rezultate svojih izvanrednih zasluga. Danas je prva europljanka Balkana nesposobna da vidi išta više od toga.

Cijena koju je narod bez logike platio najprije Sanaderu, a sada njegovoj odabranici, leti u nebo i ne izražava se samo u materijalnom osiromašenju, nepopravljivom za nekoliko budućih generacija, već, što je pogubnije u krađi zdravog razuma ovog naroda, koji je uvijek znao pljeviti ( jer uz voćku uglavnom izrasta divlji izdanak), ili barem navrtati i tako si osigurati preživljavanje.

Zašto građani Hrvatske danas ne znaju da su za čovjeka loši, beskorisni i štetni prirodni „Božji darovi“ otporniji i agresivniji od korisnih, uključujući i ljude, i da bez njihovog razboritog djelovanja, kojeg su uvijek imali, ovi ubrzo zavladaju i ugroze okolinu. Tko je narodu ukrao logiku, koja ga je održala.

No, nade uvijek ima, jer „logika, kao i druge grane filozofije i nauke, nije izvanvremenski sustav apsolutne istine, nego disciplina koja je povijesno nastala i tako se i razvija“. Možda baš u Jaci čuči moderni Aristotel, koji će joj dati novu dimenziju. Utopija.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program