ON LINE

(OKSIMORONI) Hrabra anonimnost?

Objavljeno: 18.7.2011. u 09:30
Autor: , e-mail: online@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

“Jutros sam odlučila ne raditi. Nisam radila ništa cijeli tjedan, pa rekoh – zašto mijenjati dobitnu kombinaciju? Ustala sam rano, oko 11 (dijete je kod bake, naravno, jer ja sam sebi ipak najvažnija?), sredila nokte u 12, zatim frizuru, ručala u mom omiljenom restoranu (jastoga, naravno, i koktel od škampi, za sebe biram samo najbolje), isplanirala večeru (sad iz mog omiljenog restorana donose večeru k meni, doma) za sebe i ljubavnika (o njegovim detaljima ne smijem), popila kavu i odlučila baciti oko na administraciju Z NET-a da vidim što rade moji robovi cijelo jutro.

Sve je b.o., napisali su po glavi jedanaest tekstova i svak po jednu kolumnu, Franko je naručio novi portal (cijena? Sitnica. 120.000 kuna, tu ćemo oprati onaj sitniš koji nam je dao jedan od naših mecena), a radi vrijedno i najvjernija publika Z NET-a, naši bivši kolege koje ćemo za potrebe ove priče zvati Mare, Veco i Suzi (alias Ana, kako gdje). Inače ih (tako) ne zovu. Ispostavit će se da je upravo tu problem. Ali, ajmo redom…

Mare, Veco (muški član obitelji, da ne bude zabune zbog feminiziranog nadimka – i uloge) i Suzi, naime, prate Z NET portal od prvoga dana i pomno paze da na istome ostave svoj trag, čime nas krajnje posramljuju jer bi tako vjernim čitateljima (na portalu su ujutro u 6, u podne, pa i u 2 u noći) red bio odati makar kakvo priznanje. Stoga isto i slijedi.

Istina, moramo se odmah ograditi, Mare, Veco i Suzi na Z NET portalu pokazali su interes i za neke druge teme, osim za Z NET sam, kao i neke druge tipove (uvijek iste) mimo mene, ali rekoh sebi – dok se ovi drugi slože oko toga je li i koji trag za sobom ostavila i kada Mare, Veco oliti Suzi… Ode vlak. Pa ću ja sama. Ovo im je, dakle, od mene. I od srca.

Budući je naš mali trio u toliko toga sličan i toliko tijesno surađuje (Mare i Veco, istina, nešto tješnje nego Suzi sa Vecom i Mare sa Suzi, ali tko bi i to mogao pratiti…), ja ću o svima njima zajedno, najkraće moguće:

‘Redakcija Z NET-a i naši prijatelji srdačno zahvaljuju na redovitom javljanju na kojemu bi zahvalan bio i ‘Ivo Pilar’, obzirom da proizlazi kako evolucija nije zahvatila sve zadarske adrese, a od velike pomoći nije bilo ni trošenje jednom spomenutog ‘balvana’, iliti ‘Edipovog kompleksaša iz zadarskog ODO-a’, te ispijanje litri do ranoga jutra s jednim bivšim policijskim načelnikom kojega je smijenila supruga, kao i cijelim nizom njemu podređenih, pa savjetujemo da prije svakog sljedećeg komentiranja, za početak, učinite sljedeće:

- restartate router (isključite ga iz struje, pa ponovno uključite), te obrišete cookije. Postupak iziskuje malo vremena, a zauzvrat ćete izgledati puno pametnije.

88.207.91.99 i 89.201.236.37, naime, vaše su trenutačne IP adrese predane na obradu zajedno sa svim vašim ‘gledištima’, a zatražena je i obrada tragova koje ste u isto vrijeme rasipali po drugim portalima, referirajući se na uvijek iste ljude i teme.’

Ja ovdje završavam. Moram isprobati ide li mi nova Prada torbica uz nove Paciottice, pa da mirno zaspem, vjerujući kako sam pametno potrošila dvije i pol tisuće eura koje su moji robovi jutros vrijedno odrađivali za zadarsko podzemlje i prizemlje, suteren… dok sam ja čvrsto spavala…

Ajmo završiti prije nego postane stvarno neugodno?”

 

P. S. Zadarsko je novinarstvo, otkrili smo zajedno prije deset mjeseci, fenomen i po još jednoj specifičnosti – anonimnom komentiranju. Odgovaralo to nekome ili ne, bitan dio čitatelja redovito prati komentare ispisane pod tekstovima, a za mnoge su komentari ponekad upečatljiviji od tekstova samih, bez obzira na njihovu suštinu – anonimnost, prije svega, a koja otvara beskonačan prostor za daljnje probleme.

Anonimni komentatori se, dakako, razlikuju jedan od drugoga u istoj mjeri u kojoj se razlikujemo i pri punoj identifikaciji. Ali obrnuto proporcionalno, rekla bih. Oni koji potpisani imenom i prezimenom imaju što za reći i to u pravilu kažu, iz anonimnosti ili izostaju ili su u istoj škrti, dok onima službeno najtišima – pogađate – nadimci daju najveću snagu. Imamo, sve u svemu, skupinu komentatora koji su tu povremeno da nešto pohvale ili nam bezobrazno odbruse; drugi su prije svega konstruktivni, angažirani kritičari; dok je u trećih lajtmotiv čista malicija, što i ne bi bio toliki problem da nisu ujedno i – bedasti.

Nedovoljno su hrabri (potonji), naime, da imenom i prezimenom stanu hrabro iza najhrabrijih stavova (a imaju priliku), više su nego naivni da bi znali za granice, i više nego neinteligentni da bi shvatili kako ispred sebe imaju Kazneni zakon koji nas kao redakciju čak i obvezuje na procesuiranje neprimjerenih komentara, a iza sebe – niz tragova… Otud gornji tekst.

Premda, obzirom da otkrivamo kako je na zadarskom medijskom nebu sve snažnija, možda i puna potencijala, komentatorska scena, razmišljamo sve više i o kakvoj – interakciji? Vidjet ćemo. Za sada se pokoravamo institutu anonimnosti, iako u nas nije na cijeni…

P. S. (2) Nekoliko sati nakon objave ove kolumne na stranicama Z NET-a, direktorici Mediuma elektronsko je pismo na njezinu službenu adresu uputila izvjesna Suzana Bandić, a koja se – razvidno iz sadržaja pisma, ali iz nama potpuno nepoznatih razloga – osjetila prozvanom u kolumni. U najiskrenijoj želji da ispravimo svaku moguću pogrešku, odnosno spriječimo sve eventualne neugodnosti koje bi mogle proizaći iz toga da se prozvanima osjete pogrešne osobe, pismo gospođe ili gospođice Bandić prenosimo u cijelosti uz, dakako, iskreno žaljenje što se osjetila prozvanom. Bandićevoj, ujedno, zahvaljujemo na evidentnoj brizi za (bivše) zaposlenike Mediuma. Pismo:

“Htjedoh napisati da bih voljela znati čime sam to zavrijedila tvoju pažnju da me svakih malo spominješ u svojim nazovi kolumnama, a onda razmislih…
Dakle, draga moja, mom strpljenju je zaista došao kraj a ovo moje javljanje zapravo je opomena pred tužbu. Ovaj put si me imenovala i sad mi te zaista više dosta, pa te lijepo molim da svoje probleme, kojih očito imaš cijelu hrpu i to raznih, rješavaš na pravim adresama, a moju zaobiđeš u širokom luku.
Ako ti i dalje nešto nije jasno, razjasnit ćemo se kroz sudsku parnicu gdje će nekoliko tvojih bivših zaposlenika rado reći što si im pričala o meni i zašto je, konkretno jedna, dala otkaz shvativši tko bi trebali biti likovi tvoje tada napisane kolumne.”

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
(OKSIMORONI) Hrabra anonimnost?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

10 komentara za “(OKSIMORONI) Hrabra anonimnost?”

 1. Pokušao sam mnogo toga, kako pronaći nešto pametno napisanoga na ovim našim zadarskim portalima (u pravilu blogovima), i bogme iskreno, osim ovih u ZNET-u, drugi, osim pljuvanja po svemu i svačemu, nisu u stanju napisati suvislu rečenicu, kamoli tekst, koji bi bio iole zanimljiv, a bogme imali bi o čemu.
  I zato, bravo ZNET-ovci, pravi ste, bravo Arijana. A za sve ostale, posebno maliciozne, vrijedi ona stara ” Nije bitno što govore, već oni koji govore”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. medul ovo tvoje i ja mislim i mislim da je arijana stvarno dobro krenula u borbu protiv svih onih koji ubaciju glavu tamo gdje im nie mijesto. umijesto da se bore za price i teme ovo troje ili vise njih samo odi pljuju a to je meni toliko nisko da bi od srama ostao doma i ne izlazio iz kuce

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Uuuuuu, svidja mi se Arijana sve vise i vise… Carica si i skidam ti kapu!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Kad se Arijana uvati pera – pola grada ce se us*ati u gace

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Tako je Sivija, ne zelim biti niciji odvjetnik, ali vise smo kvalitetnih clanaka i komentara procitali na ZNET-u od kad postoi, nego je slova napisano po ostalim “blogovima” zajedno, ma kako se oni zvali.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 5. Mednul svaka ti cast i ja se slazem. Ovi ostali ako i napisu nesto svoje onda je to cisto “da ne kazem sto” a ostalo je sve copy paste. Ima toga i ovdje ali za nacionalne za lokalno sto prate su stvarno broj 1. I nije da ih hvalim jer znaju i oni imati propusta ali su svakako meni u favoritima. I da – cini mi se da je onaj dio medija “sa tri slova” puno izgubio kad je pustio da ode. Pricam o Barabi ako neko ne kuzi. A znam da ima i takvih tu…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 6. Bravo Arijana, svaka čast!!!!!!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 7. Ta Suzana Bandić se očito prepoznala u napisanom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 8. Arijana piši češće kolumne, obožavam ih čitati. One su nešto najzanimljivioje što postoji na Internetu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 9. Ko je ta (tali)Bandićka u pm…
  Blago tebi arijana barabušo jedna, uz tako dobre sponzore… Ni hohnječićka s njenim šeicima ti nije ravna

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program