INFORMER

HRVATSKI GENERALSKI MISTERIJ

Objavljeno: 12.7.2011. u 00:02
Autor: , e-mail: jean.valjean@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Nepobitno, Republika Hrvatska ima najviše generala u Europi. Više ih je nego u mnogim državama u kojima su bile, ili jesu, na vlasti vojne hunte. Ni Moamer el Gadafi, u svojoj višegodišnjoj svemoći, sebi nije dodijelio čin generala. U Lijepoj našoj generalskoj taj čin, ili zvanje, nose stotine (ne)zasluženih boraca za slobodu i samostalnost, među kojima je tek nekoliko istinskih, nepovratno zasjenjenih raznim generalskim probisvjetima, bjelosvjetskim lopužama ili domaćim dečkima upitne psihičke stabilnosti. Znano je da među njima ima kriminalaca, oslobođenih iz stranih zatvora uoči rata. Većina ih je stekla akademske titule, preskačući, u pravilu, srednju školu. Najčešće se „diče“ diplomama prometnog fakulteta, sposobni upamtiti ime tek nekog profesora ili posrednika. Uostalom, njihove CV su najčešće potpuno ispunjeni ratnim i poratnim iznimnim zaslugama i vojnim školovanjima da je neophodno ignorirati zakone fizike da bi se uguralo vrijeme studija. Dakako, uvijek besprijekornog, na čast svome rodu i trošak svome narodu.

Sjećam se generala i događaja iz prve polovine rata i to samo zato što je uobičajeno da u „generalskim slučajevima“ stradavaju glasnici, a ne vinovnici loših događanja. General, dolutao negdje iz Europe, potpuno slobodan u pogledu svog vojnog djelovanja. Radio je što je htio, gdje i kada je htio. U jednom švercu oružja, pušaka marke Hekler & Koch, doživio je težu prometnu nesreću nedaleko Šibenika. Ekipa za očevid, prvenstveno vojna policija, na njemu i u njemu našla je stvari i predmete koje i pod najstretnijim nazivima nisu za javnu objavu. Problem je nastao kada su počeli stradavati svjedoci umjesto dičnog generala. Neki su skloni tvrditi da Tvrtko Pašalić, tadašnji zapovjednik vojne policije, danas ispašta i radi toga.

Tko je general Zagorac, danas poznati međunarodni kriminalac, Korade, koji je u ratu glave stajao mnogih hrvatskih mladića, a stradao tek u miru kada se nije mogao okaniti loših ratnih navika, tko su generali dileri kokaina i slični, tko je Kruljac, iznimno problematičan tip od početka rata, danas je poznato. Koliko zla treba za nova generalska otkrića, a da ne odgovara nitko tko je za to kriv, možemo tek nagađati, ali je posve sigurno da će surova istina izići na vidjelo. Pod egidom istaknutih boraca za slobodu generalskim činovima je zaštićeno previše problema. Neke njihovi tvorci danas proglašavaju zločincima i zatvaraju u kazamate, a kada to čine oni nama ostaje samo strah od novih njihovih i generalskih iznenađenja.

No, postoje i veći problemi poput činjenice da prvi vojni operativac, zapovjednik kopnene vojske (gdje zrakoplovstva i mornarice faktički nema) završi u zatvoru bez znanja njegovih pretpostavljenih – ministra obrane, time i Vlade, Sabora i predsjednika RH, ustavom ovlaštenih subjekata za upotrebu vojske, gotovo cijeli dan. Poznato je da sve vojske svijeta, najprije zbog tradicije, a potom iz praktičnih razloga, daju prednost primanju nad predajom vojne funkcije. Naime vojne funkcije se, pri smjeni najprije primaju, a potom predaju zbog prihvaćene prakse da niti jedan trenutak odgovorna vojna funkcija ne bude bez nadzora. Danas to ima sasvim praktičnu funkciju jer moćne vojske za nekoliko sekundi mogu svijetu nanijeti nepopravljivu štetu. Kod nas su, očito, nebitni i dani, ili barem dok najogovorniji ne kupe novine i dobiju priliku da se odrede prema ustavnoj ulozi.

Tko je Stipe Mesić, prvenstveno poznat po samoinicijativnom pokušaju “spašavanja“ generala Gotovine, Zagorca, Kruljca i tko zna koga još, koji očito ima paravlast u državi, moć božansku, nadnaravnu, koja ne podliježe preispitivanju bilo čijem i bilo kada. Tko je ministar obrane koji je tek nedavno podlegao političkom pritisku i svrstao se na jednu stranu na račun svih.

Nije li previše pokazatelja da se najmoćniji segment društva otima kontroli, da definitivno postaje ekspozitura jedne političke opcije poput njihovih prethodnika – veterana Domovinskog rata, koji se po svaku cijenu pretvaraju u partijske ćelije ZNA SE koga. Iznimno skupa i nadasve opasna politička promidžba „stvoritelja Hrvatske bez kojih nas ne bi bilo“. Opasni su oni koji teže da povijest počinje s njima.

Proteklih dana, baš na ovim stranicama, izražavana je bojazan da će novoformirana veteranska udruga 112. brigade, poslije svih loših iskustava, postati još jedna politička ćelija nezamjenjivih. Bilo je za očekivati kako će, opreznije od svojih prethodnica, pristupiti moćnom političkom klanu. No, postali su to gotovo nemoralnije od mnogih prije, obilježavajući jubilej samo u društvu ZNA SE kojih političkih prvaka, bezočno izdajući u miru ono što su stvorili u ratu. „Greškom“ nisu pozvali niti jednog opozicijskog prvaka, gradskog vijećnika ili slične, pa niti svoje pripadnike čija politička orijentacija nije bila jasna. Fotoizložba im je bila posebna priča, jer je favorizirala ljude koji su u ratu više pucali na živce nego na neprijatelja. Bitno je „proturiti našeg čovjeka“, a stotine veterana, koji su demonstativno napustili izložbu, ionako su bili nebitni. Ako je predsjednik udruge uspio zaposliti sinove, tek diplomirane čuvare naše budućnosti, nove članove političke mladeži, nije sve propalo. Dvoje manje na Zavodu, a pravda ionako stanuje daleko odavde. Brigadni vozač, koji „neobjašnjivo“ posjeduje veliku političku moć u gradu sada ima i veteransku udrugu. Još samo da organizira takmičenje u poštenju s veteranskom udrugom vojne policije. Njihov general odradio je svojski ratu kredita svojoj stranci. Narod sve ionako plaća. Ponekad mi se čini da bolje niti ne zaslužuje. „Generalske stranke“ i generali izvan rata nikada nikome u povijesti nisu donijele ništa dobro. Tu su lekciju građani Hrvatske trebali davno naučiti.

Post scriptum: Definitivno sam riješio osobnu dilemu: Za koga glasovati na predstojećim parlamentarnim izborima. Za političku stranku čija liderica nosi najkraću suknju. Predsjednice GO HDZ-a Vi ste na redu. Ni u 40-toj nisam uvidio druge razloge za valjan odabir političke opcije.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program