TKO JE DOBIVAO HRVATSKE PUTOVNICE I DOMOVNICE?

Ubojice, hohštapleri i kriminalci bez problema do hrvatskih putovnica

Objavljeno: 27.6.2011. u 12:30
Autor: , e-mail: marko.dunatov@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Situacija sa Draganom Paravinjom trebala bi nas svih, a pogotovo one koji određuju i izdaju hrvatske papire, tj. putovnice i domovnice dobro zabrinuti i natjerati na pitanje tko je sve imao ili ima “hrvatske papire”.

Dobiti hrvatsko državljanstvo i putovnicu nekima je lakše nego dobiti gripu. Tome svjedoče brojni primjeri raznih “balkanskih hohštaplera”, ubojica i kriminalaca koji su “svoju” hrvatsku putovnicu dobili lakše nego što je dobije recimo jedan Hrvat povratnik iz Švedske koji zapne na prvim koracima domaće birokracije.

Samo za primjer navodimo neke “poznate” hrvatske državljane koji su komadić papira kojima im se jamči da su hrvatski državljani dobili bez problema i sa krivotvorenim podacima.

  • Milorad Luković, poznatiji kao Legija, bivši zapovjednik crvenih beretki i jedan od organizatora atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića imao je hrvatsku putovnicu na ime Vlado Vukomanović, koja mu je izdata na važećem obrascu u PU zagrebačkoj.
  • Sretko Kalinić, zvani Zver, koji se na sva usta hvalio kako je “ubio dvadeset ljudi, a neke i samljeo u stroju za mljevenje mesa”, pripadnik zloglasnog zemunskog klana osuđen u Srbiji na trideset godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića, hrvatsku je putovnicu na ime Drago Cesar i Milivoj Mandić, podigao s krivotvorenom osobnom iskaznicom u PU zagrebačkoj. Naime, krajem kolovoza, 2006. godine u zagrebačkoj je policiji Kalinić koji je rođen u Zadru,a njegovi su roditelji iz mjesta Bilišane pored Obrovca, zatražio putovnicu na ime druge osobe, krivotvorio potpis priloživši lažnu osobnu iskaznicu i svoje fotografije.
  • Željko Milovanović koji je osumnjičen za ubojstvo Ive Pukanića, iako ga je Hrvatska tražila zbog ratnog zločina posjedovao je hrvatsku putovnicu.
  • Miloš Simović koji je uhićen u lipnju prošle godine u blizini Bajakova sa srbijanske strane granice, inače odbjegli pripadnik zemunskog klana koji je u Srbiji pravomoćno osuđen zbog likvidacije premijera Zorana Đinđića, a po svemu sudeći duže se vrijeme skrivao u Hrvatskoj, navodno je također i on imao kod sebe prilikom uhićenja hrvatsku putovnicu.
  • I zadnje, ali ne manje važno, silovatelj Dragan Paravinja koji je priznao ubojstvo nestale Antonije Bilić, za kojim su i Srbija i BiH raspisale tjeralicu zbog silovanja, mogao se bez ikakvih problema skrivati u Hrvatskoj.

Iako je Hrvatska u siječnju 2007. godine iz Srbije, odnosno od beogradske ispostave Interpola, dobila obavijest da je za Paravinjom raspisana tjeralica, s obzirom da je MUP ustanovio da je Paravinja hrvatski državljanin, koji je državljanstvo dobio po ocu, nisu ga mogli izručiti. Treba li mijenjati zakone, političare ili kriminalce pitanje je sad?!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program