Connect with us

Nekategorizirano

Otovorena izložba Ante Brkana

Objavljeno

-

Renata Peroš (Foto: Ivan Katalinić)
U osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama otvorena je izložba Ante Brkana. Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, a nazočne je u svoje ime te u ime načelnika Općine Bibinje Nina Šimunića, pozdravio predsjednik Vijeća Općine Bibinje prof. Ivan Šimunić. Otvorenju je također prisustvovala kustosica zbirke fotografija Ante Brkana, Nevena Štokić.
Fotograf Ante Brkan (1918.-2004.), uz brata Zvonimira, ide u red naših najpoznatijih umjetničkih fotografa druge polovice 20. stoljeća. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima Velike nagrade Milana, nagrade “Tošo Dabac” i nagrade za životno djelo Fotosaveza Jugoslavije, a sudionik je i brojnih domaćih i inozemnih izložbi te je jedan od utemeljitelja glasovite zadarske međunarodne izložbe fotografija „Čovjek i more“.
Godine 1967. Međunarodna federacija fotografske umjetnosti dodijelila mu je titulu „Exellence“. Ovom se prigodom autor predstavlja kao dugogodišnji (1958.-1983.) fotoreporter Narodnog lista. Štoviše, on je prvi profesionalni fotoreporter zadarske novinske fotografije. Galerija umjetnina Narodnog muzeja u Zadru posjeduje Zbirku negativa Ante Brkana (oko 30.000 srednjoformatnih negativa), otkupljenih 1995. godine razumijevanjem Zadarske županije.
Zahvaljujući Županiji, ove je godine otkupljeno i 183 umjetničkih fotografija i negativa pa je time učinjen još jedan korak k objedinjavanju njegove bogate umjetničke ostavštine. Kulturni i društveni događaji, portereti ljudi, prirodni fenomeni predstavljaju golemu dokumentarnu građu koja nas ne prestaje oduševljavati svojim bogatim sadržajem.
Ova je izložba i treća po redu koja obrađuje dokumentarni opus Ante Brkana. Njezina je vrijednost u predstavljanju života ,prilika i ljudi Bibinja.
“Možda je i najveća vrijednost ove izložbe u prezentiranju građe na licu mjesta gdje je i nastala, tojest u svjedočanstvu koje je sretno spojilo jedno prošlo vrijeme zabilježeno na fotografijama i njegov današnji život. Zbirka je formirana 1995 godine. zahvaljujući Zadarskoj županiji koja je otkupila i predala na stručnu obradu ovaj dragocjeni opus Narodnom muzeju Zadar”  kazala je ravnateljica NMZ Renata Peroš.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nekategorizirano

Ministarstvo obrane u vojnu službu prima 300 vojnika/mornara, ovo su uvjeti

Objavljeno

-

By

Izvor: MORH/J.Kopi, T.Brandt

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za ugovorni prijam u djelatnu vojnu službu 300 vojnika/mornara.

U vojničku službu u trajanju od dvije godine kandidate se prima s početkom službe 5. listopada.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Posebni uvjeti za prijam podrazumijevaju najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, do 30 godina života te uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok.

U vojničku službu mogu se primiti i bivši ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu ako nisu stariji od 40 godina, uz zadovoljavanje propisanih uvjeta.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem (Ilica 256, 10 000 Zagreb) u roku od osam dana računajući od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Više informacija može se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane (www.morh.hr), telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

JOŠ JEDAN ZADRANIN PRIJAVLJEN ZA ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI U vrijeme propisane samoizolacije, 38-godišnjak došao u stanicu za tehnički pregled

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Naime, sumnjiči ga se da je 24. kolovoza 2021. godine u Zadru došao na stanicu za tehnički pregled u vrijeme dok mu je bila izrečena mjera “Covid – liječenje u kući” u trajanju do 26. kolovoza 2021. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DEMANTIJ IZ ZADARSKE BOLNICE Dr. Čulina: “Cijepljeno je 71 posto naših liječnika!”

Objavljeno

-

By

Nakon objave dijela medija da je čak polovica liječnika Opće bolnice Zadar odbila cijepiti se protiv koronavirusa, oglasili su se demantijem iz ove zadarske ustanove.

Demantij koji potpisuje ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina, donosimo u nastavku:

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu