HRVATSKA NA ULICAMA

Prosvjedovalo više od 5000 ljudi

Objavljeno: 13.3.2011. u 08:28
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Povezano

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Više od pet tisuća prosvjednika dokazalo je da nisu nikakvi huligani i idioti kako ih neki političari i mediji tituliraju. Njihova gesta pred japanskom ambasadom gdje su zapalili svijeće, te ispred ulaza ostavili bijele ruže, a zatim i šutnjom uz upaljene upaljače odali počast žrtvama katastrofe u Japanu, sigurno je iznenadila sve koji bi željeli da ti prosvjedi što prije završe.

No, čini se da im se želja neće ostvariti. Naime, broj prosvjednika ne pada ispod pet tisuća, a za iduću subotu, 19. ožujka najavljen je najveći prosvjed dosad. Također, njihove poruke su sve artikuliranije, što dokazuje i novi transparent kojim pozivaju na generalni štrajk čime iskazuju antagonizam i prema sindikatima koji niti u jednom trenutku nisu pokazali da su na strani prosvjednika i čiji bi čelnici trebali biti ti koji će pozivati na prosvjede.

Prosvjednici su po prvi put posjetili Uskok i adresu Milana Bandića u Bužanovoj ulici. Ispred Uskoka su se zadržali kratko poslavši poruke “Uhapsite mafiju” te “Želimo pravdu”. Ispod Bandićevog prozora orilo se, između ostalog, “Prodao si Varšavsku”. Naravno, neizbježni su bili povici “Remetinec” te “ostavka”. Središnjica HDZ-a na Trgu žrtava fašizma dvaput je bila pod opsadom prosvjednika, prilikom prvog “posjeta”, prosvjednici su sjeli ispred specijalaca koji su čuvali zgradu, a jedan od njih dobio je veliki pljesak kada je na megafon rekao: “Ova zgrada je simbol korupcije”. Ponovno su bili i u Bauerovoj ulici gdje su Šeksa zvali na pivu. Na meti prosvjednika bili su i akademici, došavši ispred zgrade HAZU-a vikali su im “Zašto šutite?”.

Kako svjedoče kolege s terena atmosfera je među prosvjednicima bila najbolja dosad. Pridružili su im se brojni umjetnici, bubnjari i performeri koji nisu prestajali zabavljati prosvjednike i građane koji su ih s odobravanjem promatrali. Prosvjednici su zviždali cijelom rutom marširanja, a vozači su ih pozdravljali trubljenjem. Jedna skupina prosvjednika prisjetila se i “Druga Tita”, kojemu su pjevali: “Druže Tito ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela”.

Prosvjed je završio nakon tri sata i 20 minuta šetnje na Trgu bana Jelačića s novim pozivom: u ponedjeljak u 18 sati svi na Cvjetni.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program