Connect with us

Nekategorizirano

Heroina s tri promila

Objavljeno

-


Ipak nije vijest, kako kažu, kad čovjek ugrize psa, već kad pas ugrize čovjeka. Vjerojatno zato nitko nije ni čuo konstantne vapaje Josipa Benakovića, četrdesetšestogodišnjaka iz Obrovca kojega je u krvavo novogodišnje jutro njegova supruga, heroina s tri promila alk0hola u krvi, dok je spavao pogodila čašom u sljepočnicu desnog oka.
Romana Benaković je, prema riječima njezinog supruga Josipa, alkoholičarka vrlo nasilnog i destruktivnog ponašanja. Stan koji je dobio preko APN-a njih dvoje doslovno dijele jer je Josip dao supruzi dvije sobe, a sebi ostavio jednu. Žive na prvoj crti bojišnice, tako da za Josipa rat zapravo nikada nije ni prestao.
– Bio sam obliven krvlju i više od sat vremena sam dolazi k sebi. Onda sam pozvao policiju koja me je odvela u Dom zdravlja Benkovac gdje mi je pružena liječnička pomoć. Slijedeće jutro i supruga i ja privedeni smo istražnom sucu u Zadru, a nakon ispitivanja mene su pustili, a nju zadržali, priča još jedan dragovoljac Domovinskog rata kojeg je kao i mnoge druge država iskoristila, pa odbacila kao stari otirač za brisanje nogu koji više ne služi nikome, pa ni samome sebi.
To što boluje  od PTSP-a i nema nikakvih primanja, a uz to je i socijalni problem, nije razlog što dopušta ženi da ga mlati ko vola u kupusu, rekla bi zločesta muška većina. Jer mnogima su baš PTSP i zaboravljeni braniteljski status uz mizernu socijalu idealno opravdanje za svakodnevno premlaćivanje supruga. Josip nije bio takve sreće.
Da je kojim slučajem, što na sreću nije, situacija obrnuta, i da je na novogodišnje jutro sneno i tužno Josip svoju suprugu pogodio ispijenom čašom, te da je ona sva obilvena krvlju pozvala policiju, još istog dana digle bi se na noge sve Vladine i nevladine udruge i one aktivne i one u stečaju. Sve moguće B.a.b.e., D.j.e.d.o.v.i., S.t.r.i.n.e. ili S.t.r.i.č.e.v.i. stali bi u obranu nemoćne ženice, kućanice, heroine s tri promila, koja uz to što je socijalni slučaj sa malim primanjima doživljava i teror od vlastitog supruga.
Da je prije kojih mjesec i pol dana Josip Benaković napao svoju suprugu metalnom šipkom želeći joj razbiti glavu, a ona u obrani postavila desnu ruku, pa je slomila, ni rijeka Zrmanja ne bi ga mogla oprati od raznih epiteta koje bi mu nadjenule uvijek dežurne kritičarke iz ženskih kuća. Ali, dogodilo se obratno. I svi su ostali toliko iznenađeni tim obratom da nitko nije stigao reagirati u Josipovu obranu, ni u kritiku njegove nasilne supruge Romane. Pustimo institucije da rade svoj posao. Iako je on, kako je istaknuo, više radi statistike nego radi vlastita ponosa dragovoljac Domovinskog rata, nijedna poslijeratna udruga tipa HVIRA ili VIDRA ili ne znam koja vodozemna životinja, nije našla za shodno da uperi prstom u emanpiciranu ženicu koja sustavno godinama tuče muža. Ili ih je sram da jednog dragovoljca Domovinskog rata tuče žena? Znam, sada će reći prave, okorjele muškarčine – tako mu i treba kad pušta ženi da ga tuče.
– Ja bi je u čvor savija, u mornarsku osmicu, kazao mi je jedan poznanik kada smo pričali o tom slučaju.
– Ma kakav on more bit muški kad pušta ženi da ga tuče?! Još bi ga i ja dobro izdeveta da mi se dođe žaliti, dodao je vrteći glavom kakvog danas sve svijeta ima.
– Mene zanima što će biti nakon ovog. Jer prvo mi je slomila ruku, pa razbila glavu. Sad ne znam više kome se obratiti, tko će me zaštititi? Što je slijedeće, ustrašeno se pita Josip plašeći se povratka svoje supruge Romane doma.
Dok leži na siromašnom krevetu u svom obrovačkom stanu, bez kune primanja, bez braniteljskih povlastica, Mercedesa ili peterosobnog stana, sa povezom iznad desnog oka, zaboravljen u zaboravljenom gradu iz kojeg i Zrmanja nastoji pobjeći, Josip se sa sjetom prisjeća sretnih dana kada je 1997. godine doselio iz Zagreba u Karin i upoznao vlasnicu dvaju kafića, Romanu, s kojom je nakon šest godina preselio u Obrovac. Ti dani sreće davno su, više se i ne sjeća kada i kako, postali svakodnevna borba za život sa nasilnom suprugom koja mu radi o glavi.
Kada bi negdje nabavio nekakvog psa, možda bi se Josip uspio iskotrljati iz svojih problema. Dokazavši, naime, svima da je sasvim pogrešna teorija s početka priče o vijesti da je čovjek ugrizao psa, a ne pas čovjeka, navukao bi na sebe bijes emancipiranih revolucionarki, ali bi na mnoga muška lica navukao osmijeh i preko noći postao planetarno popularan dragovoljac Domovinskog rata.
– E, je muškarčina taj Josip. Je sila i gotovo. I Kličko bi se tresa da mu je bio preko puta, bile bi riječi onog mog poznanika koji bi čak uzeo u obzir i ideju da svom sinu nadjene ime Josip po uzoru na silnika iz Obrovca koji je ženu na nogodišnje jutro pogodio ispijenom čašom u sljepočnicu, a prije toga lovio po zakučcima Zrmanje metalnom šipkom pokazujući svu svoju muškim naslijeđem stečenu hrabrost.

 

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DALMATINSKI CIKLUS NA SVEUČILIŠTU / U srijedu Dubrovački simfonijski orkestar, Lovro Merčep i hrvatski skladatelji

Objavljeno

-

By

Koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u srijedu, 8. 11. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati nastavlja se Dalmatinski ciklus, zajednički projekt Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima.  

Program je sastavljen od djela hrvatskih skladatelja – uz Zaboravljene muzike Dubravka Detonija i Pintarichiane, suite za gudače Borisa Papandopula, na programu su i dva koncerta za saksofon i gudače – Pavla Dešpalja te mladoga dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, u kojima kao solist nastupa Lovro Merčep, laureat brojnih državnih i međunarodnih natjecanja koji se školovao u Zagrebu, Amsterdamu, Lyonu i Versaillesu. Dubrovački simfonijski orkestar 2023. godine obilježava 98. obljetnicu aktivnog rada. Popis odsviranih koncerata iznimno je opširan i uključuje turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Od prosinca 2020. godine na mjestu šefa dirigenta je maestro Ivan Hut.  

Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače, u ponedjeljak, utorak i srijedu, od 11-13 i 18-20 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor. 

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr. S nestrpljenjem vas očekujemo na svim programima!

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

IMATE JOŠ KUNA? HNB podsjeća da ih u bankama, Pošti i Fini možete mijenjati samo do kraja godine

Objavljeno

-

By

Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je podsjetila da rok za zamjenu kuna u eure poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine ističe 1. siječnja 2024., a od sljedeće godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u.

HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.godine, ističu iz središnje banke.

Iz HNB-a ističu i da se nakon povlačenja kovanice kune čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine.

Novčanice kune, pak, paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju se u trezore HNB-a te se sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.

Na dan 31. listopada ove godine od 500.000.000 komada novčanica koje su bile u optjecaju javnost, građani i poslovni subjekti vratili su njih 436.200.000, odnosno 87 posto, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742.000.000, odnosno 25 posto.

Na dan 30. listopada ove godine u optjecaju je bilo 4,85 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani trebaju zamijeniti.

Iz HNB-a navode da ako se taj podatak usporedi s podatkom s kraja prošle godine, kada je u optjecaju bilo 14,7 milijardi kuna, riječ je o smanjenju od oko 67 posto.

Napominju i da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu