Connect with us

Nekategorizirano

Puljić: "Obitelj je u središtu Božje pozornosti"

Objavljeno

-


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić svim građanima grada Zadra poželio je uz prigodnu čestitku čestit i blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu.
Čestitka zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića
Sin Božji se rodio u obitelji
Kad nas je 2003. posjetio Papa Wojtyla, klicali smo mu radosno na Zadarskom Forumu i čuli dirljive i nezaboravne riječi: ‘Hvala tebi ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekao otvorena srca… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio’. Grad Zadar mu se trajno zahvaljuje obnovljenim Forumom koji je nazvan poljanom Ivana Pavla II. Njegov nezaboravni posjet bio je pod geslom: ‘Obitelj, put Crkve i naroda’. Papa nas je tada pozvao da ‘budemo narod nade’ koji moli i vjeruje. Ovih dana je potvrđeno kako će nas 4. i 5. lipnja 2011. pohoditi papa Benedikt XVI. Tim povodom organizirat će se nacionalni susret hrvatskih obitelji u Zagrebu koji će se odvijati pod motom ‘Zajedno u Kristu’. Zbog toga će naše pastoralne aktivnosti biti obilježene obiteljskom tematikom. U tom vidu obraćam se ovom božićnom čestitkom najprije vama, poštovani očevi i majke, drage obitelji. Vi ste važni za župu, Crkvu i cijelo društvo. Vi ste doista ‘put Crkve i naroda’. Jer, normalno je da dijete ima obitelj u kojoj raste, uči i napreduje. Ona je njegovo obzorje preko kojeg ‘umrežuje’ svoje odnose s drugim ljudima i obiteljima. Božja zamisao s obitelji zorno je opisana na prvim stranicama Biblije. Tamo stoji da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko. I u srce im usadio zakone života i ljubavi. Božji Sin, Isus Krist, za čiji se rođendan u došašću posebice pripremamo, svojim utjelovljenjem i dolaskom u obitelj ‘sjedinio se sa svakim čovjekom’ (GS 22) i sa svakom obitelji. Radio je ljudskim rukama i ljubio ljudskim srcem. Rođenjem od Djevice Marije on je ‘postao uistinu jedan od nas, nama u svemu sličan osim u grijehu’ (GS 22). Velik pak dio svoga života proveo je u obitelji u nazaretskoj skrovitosti, gdje je poslušan Josipu i Mariji ‘rastao, jačao se i napunjao mudrošću i milošću Božjom koja je bila u njemu’ (Lk 2, 40). Crkva stoga drži svojom bitnom zadaćom služiti obitelji, jer ona je oduvijek smatrana ‘kućnom Crkvom’.

Poštovani očevi i majke, drage obitelji! Iskoristite ovo božićno vrijeme, kao i vrijeme priprave za nacionalni susret hrvatskih obitelji kako biste obnovili i produbili svoja obećanja koja ste dali pred Bogom i pred ljudima. Sjetite se i blagoslova koji ste dobili na svom vjenčanju. Tada je svećenik u ime Crkve za vas molio da vas Gospodin zaštiti svojim blagoslovom kako biste ostali vjerni bračnom savezu. Taj blagoslov, međutim, nije darovan jednom zauvijek. Valja za nj svaki dan moliti i od Boga ga isprositi. Neka vaše zajedništvo bude protkano s više molitve u obitelji kako bi Sin Božji, koji se u obitelji rodio, bio vaš trajni suputnik. Obećao je, naime, biti tamo gdje su dvojica ili trojica sabrana u njegovo ime (Mt 18,20). Molitva uz to učvršćuje sklad obitelji i pridonosi njezinoj sigurnosti i stabilnosti. Svećenici će vam u ovo predbožićno vrijeme ponuditi molitveni letak ‘Svaki dan moli i nedjeljom misu slavi’. Potičem vas, drage obitelji, molite sa svojom djecom i sudjelujte s njima na nedjeljnoj liturgiji župe. Ne umarajte se činiti djela milosrđa. Promičite crkveni nauk o dostojanstvu očinstva i majčinstva i zauzimajte se za zaštitu nerođene djece. Posebice pak molite za Crkvu i Papu, za svećenička i redovnička zvanja u našoj nadbiskupiji. Sve te molitvene nakane naći ćete u spomenutom letku. Uključite se, dakle, u veliku molitvenu obitelj. ‘Ištite i dat će vam se. Tražite i naći ćete. Kucajte i otvorit će vam se’, rekao je Isus (Mt 7, 7). Neka ovo razdoblje priprave za nacionalni susret hrvatskih obitelji bude naša zborna molitva koja će obuhvati sve obitelji naše nadbiskupije: i one koji su bez problema, kao i one koji pate i trpe zbog poteškoća i pogibli kojima su izloženi. Ne zaboravimo moliti i za one koji su doživjeli obiteljski brodolom. Nikoga ne isključimo. Neka sve obitelji osjete kako su zagrljene molitvenom ljubavlju i brigom svoje braće i sestara.
Dragi supružnici! Budite svjesni svog milosnog poziva kojeg ste baštinili sakramentom svete ženidbe. Povijest čovjeka i povijest ljudskog spasenja ide preko obitelji. Stoga je obitelj u središtu Božje pozornosti. Ona je u središtu i crkvene brige i skrbi. Ona je i u središtu velike borbe između dobra i zla, između života i smrti, između ljubavi i onoga što je ljubavi protivno. Ostvarimo li ono geslo Branimirove godine u Ninu prema kojem ‘hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi’, doprinijet ćemo pravom duhovnom preporodu i obnovi Crkve i naroda koja nam je toliko potrebna. Istinska pak obnova počinje obnovom obitelji i posvećenjem njezinih članova.
Dragi očevi i majke! Neka vam Gospodin dadne ‘duha Kristove mudrosti’ (1 Kor 1, 17-24) kako biste se othrvali napastima ‘oca laži’ (Iv 8, 44) koji se ne umara zavoditi ljude putovima punim pogibli i opasnosti. On i danas kao ‘ričući lav obilazi i traži koga da proždre’ (1 Pt 5,8). Udijelio vam Gospodin snage da ostanete čvrsti u vjeri i postojani u nadi njegovoj, te slijedite Krista koji je ‘Put, Istina i Život’ (Iv 14, 6). Sveta Obitelj neka vas prati zaštitom i svojim moćnim zagovorom kako biste svojim uzornim zajedništvom ostvarili ono građansko i crkveno poslanje što ste ga prihvatili činom sklapanja ženidbenog saveza. U tomu će vas pratiti moja naklonost, podrška i molitva, kao i molitva i podrška svećenika, redovnika i redovnica zadarske nadbiskupije.
U rođenom djetetu Isusu Bog je osobno ‘radi nas ljudi i radi našeg spasenja’ sišao s nebesa. Ušao je u naše obitelji i našu osobnu povijest. I postao ‘Emanuel’, Bog s nama. Stoga smijemo i ove godine nadati se njegovu milosnom pohodu pod naš krov i u naše obitelji. Dođi, Gospodine Isuse!
Svećenicima, redovnicima, redovnicama i cijelom puku zadarske nadbiskupije, posebice našim obiteljima, želim obilje Božjeg svjetla.
Čestit Božić – sveto porođenje Isusovo! Blagoslovljenu Novu 2011. godinu želi Vam,
uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu,
Vaš nadbiskup

 

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DALMATINSKI CIKLUS NA SVEUČILIŠTU / U srijedu Dubrovački simfonijski orkestar, Lovro Merčep i hrvatski skladatelji

Objavljeno

-

By

Koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u srijedu, 8. 11. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati nastavlja se Dalmatinski ciklus, zajednički projekt Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima.  

Program je sastavljen od djela hrvatskih skladatelja – uz Zaboravljene muzike Dubravka Detonija i Pintarichiane, suite za gudače Borisa Papandopula, na programu su i dva koncerta za saksofon i gudače – Pavla Dešpalja te mladoga dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, u kojima kao solist nastupa Lovro Merčep, laureat brojnih državnih i međunarodnih natjecanja koji se školovao u Zagrebu, Amsterdamu, Lyonu i Versaillesu. Dubrovački simfonijski orkestar 2023. godine obilježava 98. obljetnicu aktivnog rada. Popis odsviranih koncerata iznimno je opširan i uključuje turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Od prosinca 2020. godine na mjestu šefa dirigenta je maestro Ivan Hut.  

Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače, u ponedjeljak, utorak i srijedu, od 11-13 i 18-20 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor. 

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr. S nestrpljenjem vas očekujemo na svim programima!

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

IMATE JOŠ KUNA? HNB podsjeća da ih u bankama, Pošti i Fini možete mijenjati samo do kraja godine

Objavljeno

-

By

Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je podsjetila da rok za zamjenu kuna u eure poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine ističe 1. siječnja 2024., a od sljedeće godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u.

HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.godine, ističu iz središnje banke.

Iz HNB-a ističu i da se nakon povlačenja kovanice kune čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine.

Novčanice kune, pak, paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju se u trezore HNB-a te se sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.

Na dan 31. listopada ove godine od 500.000.000 komada novčanica koje su bile u optjecaju javnost, građani i poslovni subjekti vratili su njih 436.200.000, odnosno 87 posto, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742.000.000, odnosno 25 posto.

Na dan 30. listopada ove godine u optjecaju je bilo 4,85 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani trebaju zamijeniti.

Iz HNB-a navode da ako se taj podatak usporedi s podatkom s kraja prošle godine, kada je u optjecaju bilo 14,7 milijardi kuna, riječ je o smanjenju od oko 67 posto.

Napominju i da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu