Connect with us

Nekategorizirano

Život Zadrana u fotografskom opusu braće Novaković

Objavljeno

-

Izložba braće Novaković u Gradskoj loži (Foto: Ivan Katalinić)
Narodni muzej Zadar za Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana otvorio je izložbu fotografija Mihovila i Zvonimira Novakovića. Izložba se nalazi u Gradskoj loži u izložbenom paviljonu Narodnog muzeja Zadar, na Narodnom trgu.
Mihovil i Zvonimir Novaković u razdoblju od 1900. do 1925. godine snimili su fotografije grada, građana i jedan sasvim običan život Zadra. Njihove fotografije uvijek su bile značajne i zapažane, ali nikad toliko prezentirane i izložene. Ovo je stoga prva izložba i katalog koji samostalno prezentiraju presjek kroz cjelokupni fotografski opus braće Novaković kroz 200 fotografija.
– Ovo su povijesne fotografije našeg grada i na slikama možete vidjeti život običnih građana, njihovu okolinu, vrtove, brodove, majke, djecu, veslače i život ljudi. Braća Novaković bili su amateri koji su nam omogućili da danas vidimo cjelokupni život ovog grada, rekao je Vladimir Alavanja ujedno i autor ove izložbe.
Fotografije su obiteljsko blago koje je donirala kćer Mihovila Novakovića, Jelka Ivanković 1977. godine te time poklonila 650 fotografija svog oca i strica. Nesebična i samozatajna donatorica Jelka Ivanković te službenica Arheološkog muzeja Zadar svjesna novčane vrijednosti doniranih fotografija, ali i njihova kulturno-povijesnog značenja za Zadar i okolicu nije tražila novčanu naknadu.
– Ovom prigodom u ime Narodnog muzeja Zadar izražavamo zahvalnost pokojnoj donatorici i njenoj rodbini, istiće Alavanja.
Priča je ovo o fotografijama koje do sada nismo mogli vidjeti bilo gdje, ovo su fotografije koje pričaju svoju priču i to onu svakidašnju, istinitu i iskrenu. Fotografije koje govore o susjedu, prijateljima, izletima, ratu, brodovima, zajedničkim provodima i svime onim što je donosio život braći Novaković koji su sa sobom uvijek imali fotoaparat i bilježili svaki trenutak.
Izložba je realizirana novčanim sredstvima Grada Zadra i Zadarske županije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu