Connect with us

Nekategorizirano

Tamna strana medicine

Objavljeno

-

Ilustracija: Bakterije
Svi se bavimo svakodnevnim temama i bolestima koje možemo pročitati na svim časopisima i portalima. Evo neke bolesti koje i nisu toliko često i skrivene su u “najmračnijim” djelovima enciklopedija.

Prijapizam

Ukoliko erekcija traje dulje od četiri sata, a niste uzeli Viagru ili neki drugi medikament, vjerojatno je riječ o prijapizmu. Radi se o poremećaju koji zahvaća penis koji se ponekad danima ne vraća u stanje mirovanja. Radi se o ozbiljnom stanju (koliko god smiješno bilo) koje valja što prije medicinski zbrinuti jer u nekim slučajevima izaziva impotenciju, trombozu ili gangrenu te se penis mora amputirati. Prijapizam je najčešće povezan s leukemijom, anemijom srpastih stanica i uzimanjem određenih lijekova- prenosi idesh portal.

Cotardov sindrom ili sindrom hodajućeg leša

Riječ je o neuropsihijatrijskom poremećaju, a bolest se očituje uvjerenjem bolesnika da je mrtav, ne postoji, raspada se ili mu nedostaju organi, a često se pojavljuje i manijakalna zabluda besmrtnosti.
Poremećaj se javlja i kod shizofrenije, kliničke depresije ili kod pojave derealizacije / depersonalizacije (pacijent smatra kako se on ili svijet promijenio bez nekog vidljivog i njemu razumljivog razloga).

Hipertrihoza ili sindrom vukodlaka

U kratkim crtama, radi se o pretjeranoj dlakavosti cijelog ili samo jednog dijela tijela. Nije riječ o hipertrihozi ako vam ramena počnu lagano dlakaviti s nepune 24 godine, ali ako vam ljudi na plaži odmalena dobacuju „dobra bunda, jel vučja?“.

Kongenitalna neosjetljivost na bol

Znana i kao ongenitalna analgezija, kod ove bolesti bez obzira radilo se mutaciji ili pojačanom lučenju endorfina, pacijenti ne osjećaju bol. Možete ih rezati, ubadati i udarati, ali oni to neće osjetiti.

Morgellonova bolest

Pacijenti koji obolijevaju od Morgellona žale se na neugodan osjećaj da im ispod kože nešto gmiže ili ih grize, na koži se pojavljuju rane ili iritacija, umor, bol u zglobovima, gubljenje kratkotrajnog pamćenja ili zbunjenost.
Mnogi dermatolozi ovu bolest pripisuju psiholozima iako je pojava misterioznog tkiva (ponekad i kristala) u ranama ili ispod kože prilično stvarna.

Bolest nervoznih Francuza iz Mainea

Iako nikada nije određeno radi li se o neurološkom ili psihološkom poremećaju, riječ je o pretjerano izraženim refleksnim radnjama pri vrlo malim stimulacijama, a bolest spada u istu porodicu u kojoj je i Tourettov sindrom. Primjerice ako bi oboljelom naglo ili glasno naredili da udari svog partnera, on bi to učinio.

Peyronieva bolest

Na sam spomen ove bolesti ledi se krv u žilama. Radi se o bolesti vezivnog tkiva, a boljka zahvaća penis koji isprva poprima čudnovate oblike, dolazi do erektilne disfunkcije, a u nekim slučajevima dolazi do najgoreg. Penis se smanjuje.  Bolest zahvaća od 1 do 4 posto muškaraca, a zanimljivo je i da velik broj urologa koji bi vam mogli pomoći najčešće nema pojma o čemu je riječ.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu